Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

Beteg lesz, orvos nem

2007.03.05. 10:24 rezidens

Az egészségügyi ellátás és az orvos képzés színvonalának emelése miatt 1999-ben Magyarországon bevezetésre került a jelenleg is hatályban lévő rezidens rendszerű szakorvos képzés. Ez a hat év egyetemi oktatás után 2 év rezidensi, majd pedig 1-5 év további tanulást és munkát jelent a szakvizsga megszerzéséig. Betegekkel önállóan csak a szakvizsgáját sikeresen megszerzett orvos foglakozhat. A múlt hét során kiszivárgott információk alapján a rezidens képzés költségeit az Egészségügyi tárca drasztikusan kívánja csökkenteni. A tervezet szerint az eddigi évi 8 milliárd forint helyett az állam mindössze 2-2,5 milliárd forinttal támogatná a szakorvos képzést. Ez a javaslat gyakorlatilag ellehetetleníti az eddig felépített magas színvonalú, Európában is etalonnak számító szakorvos képzést. Ha a rendelet életbe lép az úgy is nehéz helyzetben levő pályakezdő orvosokra az első két év alatt több, mint 5 millió forint plusz terhet róna. Ekkora összeget a megélhetés és a családalapítás költségein felül lehetetlen előteremteni. Komoly aggályokat vet fel az, hogy a már majdnem kész orvosjelöltek képzési feltételei oly mértékben változnak meg, amely lehetetlenné teszi munkába állásukat. Ez olyan mintha egy hosszútávfutónak a maratoni céljában mondanák, hogy a befutót 30 kilométerrel távolabb helyezték.

Az előterjesztés a hiányszakmák magasan képzett szakorvosokkal való feltöltetését célozza meg úgy hogy ezen a területeken a rezidens képzését 150%-kal támogatja. Ugyanakkor más területektől teljesen megvonja az állami támogatást. Magyarországon az egyes hiányszakmák régiónként, városonként is hatalmas különbséget mutatnak, melynek megoldását a rendelt tervezet nem biztosítja, mivel az országos szinten határozza meg ezen szakmák körét. A jó képességű, de a rendelt szerint nem hiányszakmában elhelyezkedni kívánó leendő orvosok a rendelet következményeként külföldi munkavállalásra kényszerülnek, vagy más szakmában lesznek kénytelenek elhelyezkedni. A jelenlegi orvosok között számos nyugdíj közeli szakember van, ami 10 éven belül komoly orvoshiányt okozhat. Az Európai Unióban vagy a tengerentúlon még ha hozzá is kell járulni a rezidens képzés költségeihez, az olyan összegekkel történik, amit a szakorvos jelöltek a kint kapott béreikből könnyedén tudnak finanszírozni., úgy hogy emellett a családalapítás feltételei is adottak.

A rendelet azzal számol, hogy a pályát elhagyókat, külföldi munkavállalókkal pótolják majd. Ez a hazai egészségügy színvonalának további romlásával járhat. Elfogadhatatlan pusztán fiskális okok miatt bizonytalanná tenni egy nemzetközileg is elismert és számos értéket képviselő képzés jövőjét.

A rendelet tervezet nagy felháborodást váltott ki a végzés előtt álló orvostanhallgatók körében, ezért az érdekeiket képviselő Hallgatói Önkormányzatok a hétvégén lázbércen gyűltek össze a probléma megvitatására. Célul tűzték ki a probléma megoldásában való konstruktív részvételt. Ennek érdekében március 7-én a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületében kerekaszattal megbeszélést tartanak az érintettek bevonásával. A http://rezidens.blog.hu honlapon a témával kapcsolatos minden információ és vitafórum megtalálható.

Lázbérc, 2007. március. 04.

Fürjes Gergely, DE ÁOK HÖK elnök
Papp Magor, SE ÁOK HÖK elnök
Sarnyai Ákos, PTE ÁOK HÖK elnök
Volford Gábor SZTE ÁOK HÖK elnök

 

2 komment

Címkék: történet

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr543073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy büszke anya 2007.04.15. 12:20:58

Lányom ötödéves, az első diplomás (nem is akár milyen diploma) lesz a családba közel, s távol. Már egymilliós tartozása van a diákhitel miatt, de tanul, tanul, tanul. DE kérdem én miért, minek, kinek!!!! Az állam nem számyít rá (rátok) ha az nem pocsékolás, hogy milliós képzéssel kénytelenek vagytok külföldre menni és ott kamatoztatni, akkor mi a pocsékolás. A felesleges népszavazások, ami egy-egy alkalommal ötmilliárdba kerül!!! KÖLTHETNÉK RÁTOK IS!!!!!!

egy orvosis 2007.06.14. 18:41:26

Köszönjük a hozzászólását és a támogatását, és öszintén gratulálunk lánya sikereinek. Amennyiben azonban úgy gondolja, hogy népszavazás felesleges, demokratikus eszköznek nem minösülö passzió csupán, akkor önmagától veszi el a lehetöséget. Ezt gondolja meg, mikor hiábavalónak tartja a demokráciát.
süti beállítások módosítása