Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

Újabb számok, újabb rezidenstiltakozás

2007.03.09. 07:00 rezidens

Az Egészségügyi Minisztériumból pénteken kiszivárgott keretszám alapján, a hallgatók szerint, több száz pályakezdő a teljes szociális megsemmisülés szélére juthat, továbbá veszélybe kerülhet a szakorvos utánpótlás, s közvetve a teljes magyar egészségügyi ellátás jövője – állítja az orvostanhallgatókat képviselő hallgatói önkormányzatok szóvivője.

Papp Magor szerint pénteken jutott a tudomásunkra, hogy az Egészségügyi Minisztérium hivatalosan is meghatározta a rezidensi keretszámokat, amely szerint a 2007-ben végző körülbelül 1200 általános orvos, fogorvos, valamint gyógyszerész hallgató számára csupán 715 rezidensi álláshelyet hirdet meg. Mindezt azok tán, hogy szerdán teltházas fórumon kerestek megoldást és párbeszédet egy korábbi, még ennél is keményebb tervezettel szemben, ami szinte önköltségessé tette volna a rezidensképzést.

Az eddigi szabályozás szerint, ha egy orvostanhallgató elvégezte az egyetemet és elhelyezkedett egy egészségügyi intézménynél, még 26 hónapig az állam fizette a szakorvosi képzését, illetve a bérköltségét. Ez egy kezdő orvosra vetítve havi 300-330 ezer forint. A korábban nyilvánosságra került kormányrendelet tervezet szerint az idei végzősök évfolyamától kezdve csak 300 orvosnak járt volna a támogatás.

2007-ben végző, a programba 2008-tól csatlakozó orvosok közül már csak a hiányszakmára jelentkezők képzését támogatta volna az állam a korábbi feltételek szerint, a mai hiányszakmáknak számító területeken. Így évente már csak 150-200 rezidens, az eddigihez képest csökkentett fizetését állta volna a költségvetés. További 50-100 rezidens ún. átmeneti finanszírozási szabályok alapján kapta volna a támogatást, míg a többség elhelyezkedés után a normális orvosi fizetéséből, saját zsebből végezhette volna a rezidensképzést.

- A mostani tervezet ugyan 715-re emelte ezt a számot, de ez sem elég. A finanszírozásból kimaradó végzősöknek, akik abban a tudatban kezdték el 5-6 éve az egyetemet, hogy a pályakezdésnél segítséget kapnak majd, és az évek során csak tankönyvekre több százezer forintot költöttek, szinte esélyük se lesz az elhelyezkedésre – mondta a vezető, aki szerint a döntés esetleges hatályba lépése sok száz rezidens jelöltet, akik 5-6 éven keresztül az eddigi irányelvek tudatában készültek a hivatásukra, a teljes szociális megsemmisülés szélére juttathat és veszélyezteti a szakorvos utánpótlást, s közvetve a teljes magyar egészségügyi ellátás jövőjét.

Az orvostanhallgatók még a hétfőn aláírásgyűjtésbe kezdtek, a dokumentumot jövő kedden szándékoznak átadni a minisztérium képviselőjének. Céljuk továbbra is az érdemi párbeszéd, de arra is van tervük, milyen lépéseket tegyenek, ha nem sikerülne megegyezniük a tárcával.

Népszabadság (http://www.nol.hu/cikk/438438/)

Szólj hozzá!

Címkék: népszabadság hír

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr8349323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása