Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

Rezidensek esete a "teljes szociális megsemmisüléssel" - Molnár Lajos nem vette át a petíciót

2007.03.13. 18:29 rezidens

Eddig négyezer aláírást gyűjtöttek össze az orvostanhallgatók. Az orvostanhallgatókat képviselő érdekképviseletek arról beszélnek, hogy az egészségügyi minisztérium Kökény Mihály múlt heti ígéretével ellentétesen mégis már szeptembertől csökkentené a rezidensi keretszámokat, kormányzati forrásaink azonban ezt cáfolták.

Bár a múlt heti, Semmelweis Egyetemen megtartott fórumon Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke azt hangoztatta, hogy egyelőre nem változtatnak a rezidensképzés keretein, információink szerint az érintett egyetemeknek megküldött keretszámok mégsem ezt mutatják.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karához (PTE-ÁOK) a múlt hét pénteken jutottak el a még nem hivatalos, de az Egészségügyi Minisztériumtól származó, így komolyan veendő adatok, melyek szerint a változások már a most végző orvostanhallgatókat is érintik.

Ezek szerint idén körülbelül ezerkétszáz orvos, fogorvos és gyógyszerész végez az országban, rezidensi hely viszont csak hétszáztizenöt van, ami annyit jelent, hogy több száz orvosjelölt számára nem lesz biztosított az államilag finanszírozott gyakorlati álláslehetőség.

A végzősöket biztosan nem érinti a változás

Mindezekkel szemben kormányzati forrásból úgy tudjuk, hogy a keretszám-változás a végzősöket egyáltalán nem érinti, s nem is érintheti, ugyanis a leghamarabb májusban születik meg az ezzel kapcsolatos szabályrendszer, Kökény elmondása szerint pedig legkorábban március 21-én foglalkoznak a kérdéssel.

Sarnyai Ákos, PTE-ÁOK HÖK elnöke viszont úgy véli, ha az adatok valósak – márpedig hozzájuk eljutottak –, akkor az a teljes szociális megsemmisülés szélére juttathatja az 5-6 éve erre a pályára készülő hallgatókat, továbbá veszélyezteti a szakorvos utánpótlást, s közvetve a teljes magyar egészségügyi ellátás jövőjét is.

Négyezer aláírás gyűlt össze

A tervezett intézkedések ellen tiltakozva az orvostanhallgatók aláírásgyűjtésbe kezdtek, az összegyűlt négyezer aláírást azonban a tervezett időpontban az egészségügyi minisztérium részéről senki nem tudta átvenni. Ennek ellenére Horváth Ágnes szakállamtitkár ígéretet tett: szerdán találkozik a hallgatói érdekképviseletekkel és átveszi a petíciót.

Papp Magor, a Magyarországi Orvostanhallgatókat Képviselő Hallgatói Önkormányzatok szóvivője lapunknak elmondta: nagyon örülnek, hogy a minisztérium nyitott a párbeszédre, s mindenképpen pozitív visszajelzésként értékelik a szakállamtitkár lépését.

A hallgatói érdekképviseletek továbbra is két dolgot szeretnének elérni: egyrészt, hogy azoknak az orvostanhallgatóknak, akik állami képzésre nyertek felvételt, a rezidensképzést is az állam finanszírozza, másrészt pedig hogy a rezidensek is "normális" fizetést kapjanak a munkájukért.

Egy, a Hírszerzőnek nyilatkozó orvostanhallgató elmondta: "nevetséges, hogy azért könyörgünk, hogy hadd szakadjunk meg éhbérért", majd hozzátette: "általános a felbuzdulás az egyetemen, fel vagyunk háborodva, s úgy érezzük, a múlt heti fórumon az egészségügyi minisztérium képviseletének hiányában a problémánk nem talált meghallgatásra".

Hírszerző (http://www.hirszerzo.hu/cikk.php?id=31055)

Szólj hozzá!

Címkék: hír hírszerző

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr1547344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása