Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

Tiltakoznak az orvostanhallgatók

2007.03.14. 10:56 rezidens

A négy orvosegyetem négyezer tanulója írta alá azt a petíciót, amelyben az orvostanhallgatói önkormányzatok kérik a rezidensképzés további állami támogatását. A hallgatók szóvivője, Papp Magor az InfoRádiónak elmondta: a petíciót szerdán adják át az egészségügyi tárca államtitkárának, bízva egy egyeztető találkozó összehívásában. Hozzátette: ha elfogadják a szakminisztérium tervezetét, azzal az egészségügyi rendszer válik labilissá.

Négyezer tanuló írta alá azt a petíciót, amelyben az orvostanhallgatói önkormányzatok kérik a rezidensképzés további állami támogatását - mondta el az InfoRádióban Papp Magor.

A magyarországi orvostanhallgatókat képviselő négy hallgatói önkormányzat szóvivője kifejtette: öt nap alatt az orvos- és fogorvostan-hallgatók több mint hatvan százaléka csatlakozott a kezdeményezéshez, ebből is látszik, hogy kiemelten fontos ez a kérdés.

Papp Magor hangsúlyozta: két pontot emeltek ki. Az egyik, hogy minden államilag finanszírozott alapképzésben diplomához jutó hallgatónak legyen államilag finanszírozott rezidens helye, a másik pedig az, hogy a rezidensképzés egyben munkavégzés is, így azzal egyenértékű bérezést tartanának elfogadhatónak - mondta.

Demoralizálódás és elbizonytalanodás érzékelhető a diákság körében az Egészségügyi Minisztérium tervezete kapcsán, amely szerint csak a hiányszakmákhoz kapcsolódó rezidensképzést finanszíroznák a jövőben - közölte a szóvivő.

A szaktárca tervezete a hallgatók harmadának nem tenné lehetővé a továbbtanulást - fejtette ki. Papp Magor szerint a néhány milliárd forintos kivonás az egész egészségügyi rendszert labilissá teszi, hiszen a szakemberek utánpótlása kerül veszélybe.

Papp Magor kiemelte: remélik, hogy beigazolódik Kökény Mihály kijelentése, amely szerint 2007 őszétől semmi sem fog változni, és hosszabb átfutási idő elegendő lesz az egyeztetésre.

Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára az InfoRádiónak elmondta: a tárca fontosnak tartja, hogy a hiányszakmákban is legyen szakorvos-utánpótlás, hiszen ha csak a preferált szakmákban vannak elegen, előfordulhat, hogy nem lesz például patológus, aki a műtét közben eldöntse: a feltárt tumor jó vagy rosszindulatú-e.

Probléma az is, hogy a rezidensek jelenleg nem kötődnek a munkaadójukhoz, és az sem biztos, hogy miután elvégzik a rezidensképzés két évét, el tudnak helyezkedni.

Amennyiben valaki az első két jelentkezése alkalmával nem kerül be a rezidensképzési rendszerbe, akár tíz év is eltelhet addig, amíg el tud helyezkedni az általa választott szakmában - tette hozzá Horváth Ágnes.

Egyeztetni fognak

A változás legkorábban 2008-tól várható: előtte kikérik az egyetemek, a hallgatók és a rezidensszövetség véleményét is - közölte az államtitkár.

Horváth Ágnes nem tudta megerősíteni, hogy valóban csak a hiányszakmákba jelentkezők képzését támogatja-e majd az állam, azt azonban kijelentette: a tervek szerint az ezekbe a szakmákba készülők mindenképpen nagyobb támogatást kapnának.

A tárca arra is keresi a választ, hogy a rezidensek havi képzésének díját, 40-60 ezer forintot ki fizesse. A minisztérium szerint ezt a munkáltatónak kéne biztosítania.

Rugalmasabb rendszer

A mostaninál sokkal rugalmasabb rendszert akarnak kialakítani. A flexibilitás mellett az is fontos, hogy felmérjék, mely szakmákat támogathatja az állam - közölte az államtitkár.

"Joga van-e az államnak olyan képzéseket támogatni, ahol most tudható és látható, hogy öt év múlva, amikor végez a rezidens, nem fog tudni elhelyezkedni? Kell-e az államnak a munkanélküliséget támogatnia egyes szakmákban? Én azt gondolom, hogy nem" - mondta Horváth Ágnes.

Az idei évben a rezidensképzésben semmi nem változik, 2008-tól azonban változik majd az orvostanhallgatói keretszám is - jelentette ki az államtitkár.

HANG (http://inforadio.hu/audio/5289/info528988.mp3)
InfoRádió (http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-110031)

Szólj hozzá!

Címkék: hír hang inforádió

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr1547357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása