Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

Egy évvel elhalasztják a szakorvosképzés szigorítását

2007.03.21. 19:55 rezidens

Az Egészségügyi Minisztérium egy évvel elhalasztja a szakorvosképzés szigorítását. Az egészségügyi államtitkár ugyanakkor az Országgyűlés szakbizottságában egyértelművé tette, a rendszert mindenképpen felülvizsgálják, mert az állam nem költhet az orvosi munkanélküliség újratermelésére.

Semmi garancia nincs arra, hogy a rezidens, miután elvégezte a két év központi gyakornoki időt, el fog tudni helyezkedni abban a szakmában" - a szaktárca államtitkára az egészségügyi bizottság ülésén arra a felmérésre hivatkozott, amely szerint a 38 orvosi szakmából 17-ben hiány van.

"Szeretnénk azt elérni, hogy a hiányszakmák felé irányuljanak a hallgatók, ehhez keresnénk ösztönzőket. Itt érdekes módon megemlíteném, hogy például az aneszteziológia intenzív terápiára egyre nagyobb az érdeklődés az orvostanhallagtók között, ami nagyon egyértelműnek látszik annak a ténynek a vizsgálatában, hogy bizony az unióban ez egy nagyon keresett szakma, el tudnak helyezkedni, jó bérért, s ezért megjelent az itteni hatása is" - fogalmazott Horváth Ágnes egészségügyi államtitkár.

Horváth Ágnes azt ígérte, az új képzési rendszert a hallgatókkal közösen dolgozzák ki. Az orvostanhallgatók érdekképviseleti vezetője viszont ígéret helyett garanciát szeretne. Azt mondja, évekkel ezelőtt annak tudatában kezdték meg tanulmányaikat, hogy állami segítséget kapnak a szakosodáshoz.

"2007-től a rezidensképzésben az általános orvosi, a fogorvosi és gyógyszerész szakokon nem történik érdemi változás - ennek a megerősítését szeretném szintén kérni, hogy arányaiban a keretszámok a eddigieknek megfelelően fognak alakulni" - mondta el a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Kar Hallgatói Önkrományzatának elnöke, Papp Magor.

Kökény Mihály, a bizottság szocialista elnöke arra hivatkozva tagadta meg a viszontválasz jogát, hogy az SZDSZ-es államtitkár - közös kormányzati álláspont híján - nem tudott volna érdemben válaszolni a hallgatók képviselőjének. A bizottság ellenzéki tagjai szerint a kormány már rövid távon beláthatatlan károkat okozna az állami támogatás csökkentésével.

"Ha valaki ma belematat a rendszerbe, vagy felelőtlenül nyúl hozzá, akkor ezzel orvoshiányt idézhet elő a későbbiekben. Ezért intettem óva a kormányzatot attól, hogy elkapkodva, ad hoc jellegűen a rövidtávú költségvetési megtakarítások érdekében ilyen mértékben nyúljon bele a rendszerbe" - szögezte le Horváth Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Az egészségügyi bizottság tárgyalt a járóbetegellátás fejlesztéséről is. A testület állásfoglalásban kérte fel a kormányt arra, minél előbb dolgozzon ki tervet a szakrendelők kapacitásának bővítésére és a magasabb finanszírozásra.

HírTelevízió (http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=145545)

Szólj hozzá!

Címkék: hírtv hír

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr6749412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása