Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

Orvoshiány: 700 magyar megy, 150 külföldi jön

2007.06.06. 14:45 rezidens

Az uniós csatlakozás óta becslések szerint évente 700 magyar orvos távozik az országból és csak 150 érkezik külföldről - hangzott el azon a szerdai konferencián, amely az egészségügyben dolgozók munkaügyi helyzetéről, lehetőségeiről tartottak.

Az ellátórendszer átalakítása miatt egyre bizonytalanabbá váló egzisztenciális lehetőségek miatt egyes felmérések szerint a végzős magyar orvostanhallgatók egyre nagyobb hányada, a legújabb adatok szerint 73 százaléka, jelenti ki, hogy hivatását külföldön kívánja gyakorolni.

A csatlakozással megszűntek azok a gátak, amelyek eddig az egészségügyi dolgozók külföldi munkavállalása előtt álltak, így az utóbbi 3 évben egyre nagyobb arányban távoznak az orvosok az országból - mondta a konferencián Páva Hanna az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal elnöke. Aggasztóak azok az adatok is, hogy míg a magyar orvosok derékhada, a 2-3 szakorvosi vizsgával, 1-2 nyelvtudással, szakmai tapasztalatokkal rendelkező, addig főleg fiatal friss diplomások érkeznek külföldről, olyanok, akik szakmai továbbképzésének költsége a magyar államra hárul.

Az országban jelenleg is több mint 100 betöltetlen háziorvosi praxis van, ráadásul az alapellátásban dolgozó orvosok átlagéletkora is egyre magasabb, tehát egyre nagyobb szükség van az utánpótlásra - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a konferencián. Egyenlőtlen az országban az egészségügyi dolgozók eloszlása, a fővárosban négyszer annyi szakorvos dolgozik, mint egyes vidékeken. Problémát jelent az is, hogy Magyarországon nem szívesen költöznek az egészségügyi dolgozók oda, ahol nagyobb eséllyel találnak munkát, a migráció csupán 1,4 százalékos - tette hozzá.

A minisztérium uniós forrásokból kívánja támogatni az átképzéseket, az alapellátás fejlesztését - mondta a tárca vezetője. Ezen kívül a június 1-től pályázni lehet a Mobilitás Programra, amely azoknak az orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak ad egyszeri pénzügyi támogatást, akik hajlandók eddigi lakhelyüktől távolabb munkát vállalni. Azok, akik 50 kilométernél messzebb költöznek 3 havi, akik még távolabb, akár 12 havi illetményt kaphatnak. A Mobilitás programra 500 millió forintot különített el a Munkaerőpiaci Alap - tette hozzá.

Horváth Ágnes több kérdést is felvetett a konferencián, amelynek megválaszolásában kérte a jelenlevő szakemberek segítségét. Szerinte dilemmát okoz, hogy az egészségügyben felálló új rendszerben milyen szerepet kapjon a magánorvosi ellátás, maradjanak-e közalkalmazottak az egészségügyben dolgozók, hogyan alakítsák át a szakorvosképzést, hiszen jelenleg az állam a diploma után még két évig fizeti a rezidensek tanulmányait, azokét, akiknek jó része a papírok megkezdése után külföldön vállal munkát.

HírTv (http://www.hirtv.hu/belfold?article_id=160060)

5 komment

Címkék: hírtv hír

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr8794007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carlitos 2007.06.11. 11:49:12

Hát igen, tényleg az a megoldás, hogy nem fizetik a rezidensek képzését, így sokkal többen fognak itt maradni... Azt a kis pármilliós hitelt a magyarországi orvosi fizetésből igazán könnyedén ki lehet perkálni... Akik frontvonalban vannak, nem tudnák siettetni a döntéseket? Vagy megírni, volt-e, vagy mikor lesz... Szégyen és gyalázat, hogy hamarosan végzős orvostanhallgatóknak (vagy bárkiknek is, akik már egyetemisták!) teljes létbizonytalanságban kell élniük!!!

Deutsch für Mediziner · http://www.dfmediziner.atw.hu 2007.06.12. 12:51:30

Ha valaki mégis úgy döntene, hogy német nyelvterületen szeretne dolgozni, azoknak ajánlom a Deutsch für Mediziner orvosi német nyelvkönyvet. Honlap: www.dfmediziner.atw.hu

ádám 2007.07.01. 20:51:08

a magyar állam ráadásul nem is igazán segiti elő a külföldi magyar orvosok magyarországra való áttelepedését, sőt inkább akadályozza azt, az únióban talán egyedüliként Magyarország nem ismeri el a román orvosi diplomákat, pedig Erdélyből jön a külföldi orvosok 80% a, szóval a sajátjainkat elüldözzük azokat akik meg jönnének nem engedjük be, értelmes megoldás ...

miheler kata 2007.07.03. 16:43:35

szioka, lenne nekem is egy kerdesem szerintetek en mint romaniai allapolgar aki frissen vegzett FOK on romaniaban, hogyan tudnek magyarorszagon rezidenskepzesen reszt venni, aki tud segitsen, mmi nalatok az eljaras ilyen esetben
elore is koszike

Réka 2007.07.03. 19:45:17

Kedves Kata!

nem akarom a kedvedet szegni, de a mostani átalakítások miatt igen kemény küzdelemre készülj fel. a keretszámokat igen megnyírbálták és azt beszélik jövőre fizetős lesz, de hogy ki és mennyi fizet az még titok. a jelentkezéssel kapcsolatos infók a www. sote.hu oldalon a rezidens hivatal telefonja:+36-1-317-6244
sok sikert.
süti beállítások módosítása