Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

Szakorvosjelöltek: kemény koncepciót ígérnek őszre

2008.07.01. 20:00 rezidens

 

A rezidensek, ha már költözni kell, inkább átlépik a határt vagy más pályát választanak.

Más pályát választanak, vagy külföldre mennek a fiatal orvosok, ha nincs megtartó erő itthon – fogalmazott Papp Magor az egészségügy munkaerőválságáról nemrégiben rendezett konferencián, ahol a rezidenseket leginkább foglalkoztató kérdésekről tájékoztatta a hallgatóságot.

A rezidensrendszerbe 750 orvos, 150 fogorvos és 300 gyógyszerész kerül be, ezért a kétéves periódussal számolva évente mintegy 2200 orvosjelölt dolgozik. Tavaly közel nyolcmilliárd forintot költött az állam a rezidensek képzésére. Az állam ugyanakkor részben szabadulni szeretne a terhektől, a rezidensek viszont további támogatást várnak.
Papp Magor szerint a legkomolyabb gondot az elmúlt időszakban a rezidensképzést érintő, tervbe vett jogi szabályozás okozta, és bár egyelőre csak tervezetről lehet beszélni – amely komoly változásokat hozna (például a rezidenseket önrész fizetésére kötelezné) –, évekre kiható bizonytalanságot szült a hallgatók, kezdő orvosok körében.

Attól tartva, hogy a jövőben fizetni kell a képzésért, minél többen igyekeztek most bekerülni a rendszerbe, vagy tanulmányaikat továbbfolytatni, így a frissen végzettek közül kétszázzal kevesebben tudták megkezdeni tanulmányaikat a központi gyakornoki rendszerben, emiatt ezt a kétszázas létszámot maga előtt görgeti a rendszer.

A tervezetben megfogalmazottakat, miszerint a hiányszakmák felé való orientációt anyagi támogatással segítené a szaktárca (a 129,5 ezer forintos bruttó fizetést kiegészítenék 65 ezer forinttal a teljes szakképzés időtartamára), bizonyos szempontból aggályosnak vélte az elnök. Papp Magor szerint akkor lenne tartós hatása egy ilyen ösztönző rendszernek, ha a csaknem 200 ezer forintos bruttó bér a rezidensidőszak letelte után is megmaradna.
Azt is megjegyezte, hogy a magasabb fizetés a vonzerőn kívül feszültséget okozhat egy-egy intézményen belül, hiszen előfordulhat, hogy a rezidens többet keres vezetőjénél.
Semmiképpen nem lehet megkerülni a pénzkérdést a szövetség elnöke szerint, ugyanis a jelenlegi fizetésekkel nem lehet sem itthon tartani, sem a hiányterületek felé orientálni a fiatal orvosokat, mégha elhivatottak, szakmailag elkötelezettek is. A végzősök életpálya-modellt várnak, hogy tudják, miért tanulnak, miért dolgoznak, mit tudnak elérni életük során. Arra vágynak, hogy egy munkahelyből meg tudjanak élni, ne kelljen ezerfelé szakadniuk különböző másodállások vállalásával, ne legyenek agyonhajszoltak azért, hogy családjukat el tudják tartani.

Megemlítette a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja által a rezidensek körében készített felmérést, amely szerint a frissen végzett szakorvosok fizetési igénye négyszázezer forint. Nemcsak a megfelelő fizetés szükséges Papp Magor szerint, hanem a szolgálati lakás is, ha például vidékre akarják csábítani az orvost. „Ha már kétszáz kilométerre kell költöznie a megszokott helytől, akkor a fiatal szakorvos inkább külföldet választja, ahol ötszörösét is meg tudja keresni az itthoni bérének" – tette hozzá. (A felmérés szerint a megkérdezett több mint négyszáz rezidens egyharmada a fővárosba, hatvan százalékuk pedig valamelyik megyeszékhelyre menne dolgozni, egyéb várost csak 6,5 százalékuk választana, községet pedig egyikük sem jelölt meg munkahelyként.)

Pozitívan értékelte Papp Magor, hogy a szaktárca bevonta a hallgatókat is az egyeztetésbe, sőt: több javaslatuk is bekerült a jogszabálytervezetbe, ám egyelőre nincs garancia például arra, hogy az állam valamennyi diplomás orvos számára biztosítja minimum egy szakképesítés térítésmentes megszerezését. Ősszel „markáns" rezidensfórumra készülnek nagy létszámmal, és olyan javaslatokat kívánnak megfogalmazni, amelyek a rendszerbe beépíthetők.

Weborvos.hu (http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/szakorvosjeloltek_kemeny_koncepciot_igernek_oszre/115751/)

4 komment

Címkék: hír weborvos

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr91549425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ököl 2008.07.27. 18:44:31

Az a baj, hogy költöznénk, de azért nem megy az olyan egyszerűen. Szakorvosokat várnak mindenhol nagyon jó nyelvtudással.
Itthon kéne mozdulniuk az ügyeknek. Ehhez azonban egyelőre (+kb egy évtized) nincs meg sehol az akarat. :(

morgó 2008.07.29. 15:31:54

kemény koncepció... ja, csak szét ne folyjon, olyan kemény lesz...

giulio · http://giulio.freeblog.hu/archives/2008/10/02/Szakkezes_kulfold/ 2008.10.02. 08:30:21

"Visszafizettetné a kormány a szakorvosképzés alatt nyújtott mintegy kétmillió forintos állami támogatást, ha a frissen végzett doktor nem a képzésében részt vevő kórházban vállal munkát - egyebek mellett ez olvasható ki a szakképzés átalakítására készült koncepcióból. A jövőben a szakorvosképzésre költhető 8 milliárd forint nagyobb részével az egyetemek helyett a közkórházak gazdálkodhatnának, a szakorvosjelölteket a rezidensi időszak két évében is a kórházak foglalkoztatnák. Az új szabályok elvben az egyetemi tanulmányaikat 2009-ben befejező szakorvosjelöltekre vonatkoznak."

Ököl 2009.01.15. 00:38:14

Papp Magor, mi ez???

"Papp Magor, a Rezidensek Országos Szövetsége elnöke szerint AZT KELL ELŐÍRNI, hogy a rezidens hat évből legalább hármat Magyarországon töltsön. Ha ezt nem teljesíti, a kinti munkájáért kapott bérekből biztosan vissza tudja majd fizetni a képzés árát. - A hiányszakmákban biztosított bérezésért a hűségnyilatkozat elfogadható, de ha a többieknek is adunk három év mozgásteret, egy sor előnyös dolgot hozhatnak a hazai egészségügynek. Szakmát tanulnak, tapasztalatokat gyűjtenek, nyelvtudást szereznek és egzisztenciát teremtenek - mondja az elnök"
(kiemelés tőlem)
Ne haragudj, kedves elnök, de most nagyon indulatos lettem. Ez érdekvédelem? Örülök, hogy kinőttem a rezidensképzésből. Nagy nulla demagógia ez a nyilatkozat. Medgyaszai Melindával szép bájolgás lehetett ("Az egészségügyi tárca a rezidensekkel szinte mindenben egyetért, a hűségidővel kapcsolatban is a szakmára bízta a döntést. Medgyaszai Melinda szakállamtitkár szerint ...") De basszus, nektek most nem a csajozás lenne a feladat, hanem a "kőkemény koncepció", amit még őszre ígértetek. A tárca nagy örömmel nézegette ezt a kőkemény koncepciót. Az állófogadás jó volt, jutott a sütikből is?

www.weborvos.hu/lapszemle/itthon_tartanak_frissen_vegzett/126093/
süti beállítások módosítása