Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

Állásfoglalás

2009.02.09. 08:00 rezidens

Íme a Magyar Rezidens Szövetség és a négy orvost képző kar Hallgatói Önkormányzatainak közös álláspontja a közigazgatási egyeztetésre rendelkezésünkre bocsátott 144-3/2009-0004JKF számú kormányrendelet-tervezettel kapcsolatban, amit továbbítottunk Dr. Székely Tamás miniszter úrnak is:

A tervezet több, számunkra kedvező változást eredményezhet a rezidensképzésben. Ilyen a 3 éves előrejelzés, ami tervezhetővé teszi a medikusok számára a későbbi álláslehetőségeket. Örömmel fogadjuk továbbá a hiányszakmákat érintő 50%-os többlet bérfejlesztést, valamint a szakképzés időtartamának munkahelyi tervezhetőségét is.

Ugyanakkor föl szeretnénk hívni a figyelmet néhány fontos részletre, amelyek meglátásunk szerint, változatlan formában történő bevezetés esetén komoly fennakadásokat fognak eredményezni:

1.) A bevezetés első két évében egyszerre két évfolyam fog álláspályázatokra jelentkezni. Természetes, hogy mindaddig nem tud labdába rúgni egyetlen frissen diplomát szerzett orvos sem, amíg a munkapiaci kínálatban található azonos szakon a törzsképzést már abszolvált kollégája. Így a munkaerőpiac első 700-800 helye, a korábbi éveknek megfelelően, betöltésre kerül. Kérdés, hogy ezen felül mennyivel lesz nagyobb a piac befogadó készsége, figyelembe véve a rövid határidőket. Erről tudomásunk szerint átfogó hatástanulmány nem készült, így adódik a kérdés, hogy ez a szám egyik pillanatról a másikra megduplázható-e? Ha nem, akkor tömeges orvos-munkanélküliség várható (ami akár a végzettek 50%-át is érintheti!).

Szükségesnek tartjuk, hogy a rendelet céljai között jelenjen meg az, hogy minden Magyarországon végzett orvos számára lehetőséget kíván biztosítani a szakképzésben. Ez elvi biztosítékul szolgálhat az orvostanhallgatók számára, hogy a mindenkori minisztérium felelősséget érez a kiképzett orvosokért.

2.) A központi gyakornoki helyek száma az egyetlen puffer-kapacitással bíró tényező ezen átmeneti időszakban. Ennek a 10%-ban való maximalizálása nem hagy mozgásteret ennek a kiegyensúlyozó szerepnek a betöltésére. Ez a %-os arány függetlenül az egyéb tényezőktől, csupán a háziorvosok utánpótlásához is kevés. (Évente 85 családorvos-rezidenssel számolva, 40 munkaévet figyelembe véve legfeljebb 3400 szakember képezhető ki, akik pedig 6500 teljes állású praxist kellene betöltsenek. Figyelembe véve a szak 58 éves átlagéletkorát, tovább romlanak a kilátások.)

3.) A szakképzés idején túl a munkáltatóhoz történő kötelező röghöz kötést nem tartjuk elfogadhatónak.

Konzultáltunk a Magyar Kórház Szövetséggel, és általuk is támogatást nyert azon javaslatunk, hogy kötelező jellegű munkaszerződés csak a szakképzés időtartamára terjedjen ki. A jó munkakapcsolat a munkáltató és a munkavállaló oldalán egyaránt meglévő együttműködési szándékon szükséges alapuljon. A szabad munkaerőmozgás korlátozása túl azon, hogy jogilag is aggályos, minkét fél számára inkább hátrányos lehet.

4.) A munkaszerződés részletei (jogok és kötelezettségek) nincsenek kidolgozva, e nélkül pedig, látatlanban nem lehet megítélni annak vállalhatóságát.

5.) A megpályázható állások száma helyett javasoljuk, hogy a rendeletbe kerüljön be a megpályázható szakok száma. Ellenkező esetben ugyanazon szak egy-egy népszerűbb állására való jelentkezés egyben azt is eredményezhetné, hogy több pályázati hely, ami egyébként betöltésre kerülhetne, jelentkező nélkül marad. A felvételi eljárás menete részleteiben további kidolgozást igényel.

6.) Kérjük a képviselet biztosítását a 8. §. által meghatározott bizottság munkájában 1 fővel, hiszen ott rólunk, mint leginkább érintettekről fognak döntések születni.

 

Budapest, 2008. február 9.

1 komment

Címkék: hír állásfoglalás

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr21945353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ököl 2009.02.18. 18:24:19

Jól értem?
központi gyakornok=egyetem fizet, mert háziorvos akarok lenni, vagy mert hiányszakmára jelentkeztem /ekkor több pénz szarabb meló/

rezidens=közkórház fizet, tanulni időnként elenged, nem hiányszakmát töltök be.


"(2) Egy jelölt adott évben legfeljebb három meghirdetett állásra pályázhat, oly módon, hogy a rezidensi pályázatában meg kell jelölnie, milyen sorrendben kéri jelentkezéseinek elbírálását."

ez új elem, vége a naponkénti listanézegetésnek, vajon a vonal végre a nevem alá kúszik? Szigorúbb a rendszer.


"(6) A támogatott állást elnyert egészségügyi szolgáltató a (6) bekezdésben meghatározott alkalmassági vélemény alapján minden év október 10-ig dönt az általa alkalmazni kívánt jelölt személyéről, és döntéséről haladéktalanul értesíti a felsőoktatási intézményt."

ezek szerint csak novembertől lehet elkezdeni a képzést?


"A munkáltató egyéb, saját költségvetéséből biztosított kedvezmény megadását is vállalhatja a szerződésben."

tehát csak vigyázat a munkaadókkal, nem mindegy mit írunk alá, gombokért odaadjuk négy évünket szakorvosként?


"(8) A támogatott jelölt a képzési támogatás, illetve a munkabért meghaladó egyéb juttatások ellentételezéseként vállalja, hogy a szakképesítés megszerzése után legalább 4 évig a munkáltatóval áll munkavégzésre irányuló jogviszonyban."

Mi van, ha fizetős lesz a szakképzés? Persze esetleg a munkavállaló tanulmányi szerződést köt, s mi ismét odaadtuk a négy legtermékenyebb évünket.
Teljesen kiszolgáltatott lehet így a pályakezdő!


"(4) A támogatott jelölt a szakképzés külön jogszabályban meghatározott képzési feltételei teljesítéséhez szükséges egészségügyi tevékenységet önkéntes segítői jogviszonyban nem végezhet."

vannak akik ma még ügyeskednek, ők státusz nélküliek, s így szerzik a szakképesítést. Ügyelgetnek valahol megbízással, vagy vállalkozóként. Esetleg másból van pénz. Önkéntesként meg megszerzik a szükséges gyakorlatot. Érdekes, hogy ezt megszüntetik. Mi lehet ennek az oka?
süti beállítások módosítása