Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

Újrarajzolt szakorvosképzés - kérdőjelekkel

2009.02.24. 10:39 rezidens

Kilenc évre szögeznék egy munkahelyre a pályakezdő orvosokat, miközben több százan kerülnének utcára diplomájuk átvétele után.

Újrarajzolná a kormány a szakorvosképzés jelenleg hatályos rendszerét. A változás egyik legfontosabb pontja szerint a fiatal doktoroknak szakorvosi vizsgájuk letétele után kötelezően, további négy évet kellene eltölteniük abban az egészségügyi intézményben, ahol szakmát szereztek. A tervezet minimum négy évre szóló, kötelezően megkötendő tanulmányi szerződést ír elő. A kórházvezetőket nyilván feszítő munkaerőgondjaik, s a hiányszakmák sarkalták az eredeti ötlet támogatására. Más kérdés, vajon számoltak-e azzal, hogy mindezt nem ingyen kapják, az állam ugyanis áthárítja rájuk a szakorvosképzés költségének jelentős részét, nyitva hagyva egy kiskaput, amin végleg távozhat a finanszírozásból.

Az orvosegyetemekről kikerülő pályakezdő orvosok átlagosan öt esztendő alatt szakosodnak. Képzésük két fázisban zajlik, amelynek első etapját az állam finanszírozza, mivel korábbi alma materükkel – a diplomájukat kiállító orvostudományi egyetemmel – állnak munkaviszonyban. Fizetésük mellett képzési hozzájárulás címén az állam fizeti az oktatásukban részt vevő szakembereket is. E törzsképzés letelte után következik a második szakasz, amit már az általuk megpályázott egészségügyi intézményben töltenek - itt állnak munkaviszonyban, innen kapják munkabérüket is – egészen a szakorvosi vizsga letételéig. Az állam ekkor már csak az úgynevezett képzési hozzájárulást finanszírozza, amit hónapról hónapra átutal az érintett munkaadónak.

A tervbe vett új rendszerben a diploma megszerzése után a friss diplomás doktor rögtön az általa megpályázott egészségügyi intézmény státuszába kerülne, bár azt nem tudni, hogy köz- vagy sima alkalmazottként. Bérét is innen kapná, az állam kivonulna ennek finanszírozásából, csupán az úgynevezett képzési hozzájárulás kifizetését vállalná, legalábbis egyelőre, mivel a tervezet egyik mondata szerint erre addig lenne lehetőség, amíg rendelkezésre állnak a megfelelő források…

A dolog ennél egy picivel bonyolultabb, mondta lapunknak a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Az első két évben ugyanis a rezidensek hosszú heteket, illetve hónapokat töltenek távol eredeti munkaadójuktól, mivel meghatározott intézményekben kötelező elméleti és gyakorlati képzésen kell részt venniük. Ez az úgynevezett kirendelés intézménye, amelynek finanszírozását továbbra is vállalná a központi költségvetés, de csak néhány hónapra, holott – Papp Magor szerint – a tervezetben megszabott időnél lényegesen többet kényszerülnek, kötelezően távol tölteni.

A szövetség által elsősorban kifogásolt pont azonban a tanulmányi szerződés, amely a szakorvosi vizsga letételét követő minimum négy esztendőre ugyanahhoz a röghöz – a korábbi munkáltatóhoz – kötné az ifjú doktorokat. Ez számításuk szerint azt jelenti, hogy legkorábban a diploma átvétele után kilenc évvel – vagyis 33 éves korukban – nézhetnének körül a munkaerőpiacon.

Sajátos módon válaszol a hiányszakmák problémájára a tervezet. A frissen diplomázott orvosokat rögtön két kategóriába – rezidens és központi gyakornok – sorolnák. Az utóbbiak száma legfeljebb a rezidensek 10 százaléka lehet, s csupán a háziorvosnak készülő fiatalok, valamint a hiányszakmákat választók kerülhetnének ide. Arra a kérdésre, hogy aktuálisan mi tartozik a hiányszakmák közé egy létrehozandó bizottság adna választ. Ennek a koncepciónak Papp Magor szerint az a szépséghibája, hogy mivel erősen limitálja a központi gyakornokok számát, így megakadályozza az elöregedett háziorvosi kar utánpótlását. Az ugyancsak háziorvosnak készülő szövetségi elnök kalkulációi szerint a fenti korlát eredményként a háziorvosi rendszer „feltöltése" fiatal doktorokkal évtizedekig elhúzódhat.

Külön gondot okoz, hogy a már jövőre bevezetni tervezett rendszernek egyszerre két évfolyamnyi fiatal doktorral kell számolnia. Egyrészt azokkal, akik jövőre végeznek, s mellettük azokkal is, akik jövőre fejezik be a ma még egyetemi állományban, közalkalmazottként végzett törzsképzési időszakot. Összességében – leszámítva azt a 100-150 fiatalt, akik központi gyakornokként az egyetemi klinikákon maradnak, illetve háziorvosi praxisban helyezkednek el – 1500-1600-an pályáznak majd a kórházak által felkínált 1200 állásra. Ez pedig azt jelenti, hogy 300-400 drágán kiképzett friss diplomás orvos rögtön munkanélküliként kezdi pályáját.

weborvos.hu (http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/ujrarajzolt_szakorvoskepzes_kerdojelekkel/129246/)

Szólj hozzá!

Címkék: hír weborvos

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr57964624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása