Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

Papp: Az állam a kórházakra hárítaná a szakorvosképzés költségeinek több, mint háromnegyedét

2007.11.29. 15:13 rezidens

Az eddigi havi 300-330 ezer forintos támogatás helyett a jövőben csupán 70 ezer forintot fizetne az állam azoknak a friss diplomás orvosoknak, akik részt vesznek a rezidensképzésben. A többi költséget azok a kórházak állnák, akik alkalmazzák a leendő szakorvosokat - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Papp Magor azután, hogy részt vett a rezidensképzés átalakításáról tartott csütörtöki egyeztetésen. A négy orvosi egyetem hallgatói önkormányzatának megbízott képviselője elmondta azt is: az új koncepció szerint a szakorvosjelöltektől egyfajta "hűségnyilatkozatot" is várnának, amelyet annak a kórháznak tennének, amely alkalmazza őket.

Az orvosegyetemisták képviselője elmondta: Eddig az egyetemről kikerült orvosok szakképzését és bérköltségét is 26 hónapig az állam állta, tehát nem kerültek semmibe azoknak a kórházaknak, egészségügyi intézményeknek, amelynél a képzés alatt dolgoztak. Az új koncepció szerint 2008-tól az állam csak a képzés költségeit vállaná, ami körülbelül havi 70 ezer forint. A fennmaradó csaknem 260 ezer forint bérköltség a munkáltató egészségügyi intézményt terhelné.

Papp Magor szerint ezzel az a legnagyobb probléma, hogy a magyar kórházak 2/3-a likviditási gondokkal küszködik, tehát valószínűleg ezt nem tudja majd vállalni. Az orvosegyetemisták félnek attól, mindez azt jelenti, hogy jövőre az eddigi 700-800 rezidens helyett jövő évtől csupán 200-nak lesz lehetősége a képzésre - tette hozzá.

A koncepció szerint azok a kórházak, amelyek saját költségükre vállalják majd a rezidensek foglalkoztatását, szerződést kötnének a frissen végzettel - mondta Papp Magor. Eszerint az intézmény vállalná, hogy 5 évig mindenképp alkalmazza a fiatal orvost, cserébe viszont a rezidens is aláírná, hogy 5 évig nem megy el a kórházból.

A rezidensképzés átalakításáról szóló kormányrendeletet január végéig szeretné véglegesíteni az egészségügyi kormányzat. Addig is azonban a csütörtökihez hasonló egyeztetéseket tartanak az érintett szakmai szervezetekkel, így például a kórházszövetséggel, a Magyar Orvosi Kamarával, a 4 magyar orvosegyetem menedzsmentjeivel illetve hallhatóinak képviselőivel.

Egy orvosegyetemista 6 éves alapképzése az államnak jelenleg 12 millió forintba, 26 hónapig tartó szakképzése pedig körülbelül 8 millió forintba kerül. Egy felmérés szerint egyre több orvosegyetemista nyilatkozik úgy, hogy a végzés illetve szakorvosképzés után külföldön akar dolgozni: 2006-ban 66 százalékuk, 2007-ben viszont már 73 százalékuk.

Független Hírügynökség (http://napihirek.fuggetlenhir.hu/)

21 komment

Címkék: hír független hírügynökség

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr94251362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Batka 2007.12.04. 00:30:53

Azt azért nem hiszem, hogy drasztikusan csökkenne a rezidenshelyek száma. Ha így lenne, akkor jelenleg egy csomó már nem rezidensnek nem lenne állása. Vagy nincs? Erről nincs információm.
Nem hülyeség viszont, hogy így oda mennének az orvosok, ahol tényleg szükség van rájuk, nem?

Nem értek egyet azzal, hogy a rezidensek képzése 8 millió forint. A bérüket miért kell a képzésbe beleszámolni? Számít, hogy az állam a SOTÉ-nak adja-e azt a pénzt, vagy kórházaknak? (Én most a bérköltségre gondoltam.)

Kíváncsi lennék, hogy a fejenként havi 70000Ft-ot mire fordítják, mi kerül havonta ilyen veszettül sokba? De most komolyan.

A kórházaknak nem fogja megérni, hogy havi 70ezer Ft-ot kapnak a rezidensek után?

Akkor nem lesz fizetős a rezidensrendszer? Vagy az állam azt a 70ezer Ft-ot csak a hiányszakmák esetében fogja fizetni?

outlaw 2007.12.04. 05:19:29

Nehez allast talalni.Sokan csak bejarnak , onkentes alapon ,de ez nem ugyanaz.De lehet , ha alairnak veled egy 5 eves szerzodest , akkor felvesznek.Ki tudja?De azt hiszem nem lesz gond , mert csak kb. 5-en vagyunk itt forumozok , egesz Magyarorszagon, masoknak ugynez ki nincsenek ilyen gondjaik.Csak minket erint(pech).Masok sz**** keresik magukat.5 ember csak talal maganak allast , nem?

MAGOR 2007.12.04. 13:00:14

Sziasztok!
A rezidens eddig ingyen munkaerőnek a számított a túlterhelt kórházak és klinkák számára 26 hónapon keresztül. Utána egy részüknek a munkáltató szerződést ajánlott (akinek tudott fizetést biztosítani), néhányan azonban az utcán találták magukat, anélkül, hogy új kompetenciái képződtek volna... vagyis finoman szólva is versenyképtelenül.
Az új tervezet az itt képződő bizonytalanságot kívánja előbbre hozni. Semmit nem old meg, csak hamarabb szembesít vele. A kórházaknak szükségük van frissen képződő szakorvosra, csak ehhez nincs megfelő bérkeretük. Nem az igény hiányzik, hanem a hozzárendelt forrás. A rezidenshez sokkal korlátozottabban rendelhető feladat (pl. ügyelet), ezért nem tud versenyezni egy szakorvossal, akinek a finanszírozása néhány tízezer forinttal kerül csak többe... Így kizárt, hogy az idei rendszerbe nem vettekkel együtt várhatóan 1000 főre duzzadó jelentkezőt alkalmazni tudják a magyar kórházak/ klinikák.
A feladatunk kettős: egyrészt kiharcolni, hogy a rezidensséghez több kompetencia társuljon, különösen a törzsképzési időszak végétől kezdődve, másrészt megakadályozni, hogy bármekkora forrást is kivonjanak a képzésből. Ha egy kórház úgy köt szerződést, hogy öt éves bontásban szerez egy olcsó munkaerőt (az elején mindenképpen az állam kell finanszírozza a bér- és járulékkeret többségét!!!), akire korlátozott hatókörben, de önálló feladatokat tud ruházni, akkor a képzés működőképessége jó eséllyel megőrizhető...

Két félreértésről:
1. az Állam nem akar senkinek bér-, ill. járulékköltséget adni. Sem a kórháznak, sem az egyetemeknek. Azt várja, hogy azt az anyagi csőd szélén lavírozó munkáltató gazdálkodja ki.

2. Ami a képzési költséget illeti (70.000 forint):
Ezt jelenleg sem a kórházak/ klinikák (munkáltatók) kapják, hanem a képzőhelyek, akik a törzsképzési feladatokat ellátják. Ez nem csökkenti a bér- és járulékterheket!!!

Végezetül: jelenleg kárfelmérünk, hogy a következő tárgyalási fordulóra pontos adatokat tudjunk szolgáltatni a 2007-es veszteségekről (kb. 200 idén végzett nem került be a képzésbe!!!), továbbá az egyéb fontos körülményekről... Bővebbet később!

outlaw 2007.12.04. 16:11:56

Nagyszeru!
Ugy nez ki tul sok orvost kepeznek az egyetemek.
Hat itt nincs mit varni nagyon , irany kulfold.1000 ember aki kiesett ebben a kis orszagban eleg nagy szam.1 helyert 10-en fognak versengeni, vagy meg tobben.Pedig allitolag doki hiany van a vilagon, mindenhol ezt hallani.Na elcsesztem az eletem , hogy orvosira mentem.

MAGOR 2007.12.04. 20:15:08

10 éven belül az orvosok több, mint 25%-a nyugdíjba megy... És a rendszer nélkülünk, újak összeomlik... Szükség van ránk.

oroszgabi 2007.12.04. 20:41:56

ez siralmas... mégis, mi lesz a következő lépés, Magor? mármint a HÖK részéről? ha jól értelmezem, akkor a január végén már alá is írhatják a \"halálos ítéletünket\"?

Batka 2007.12.04. 22:31:53

Ha tényleg hiány van ovosból, ha tényleg nincs túlképzés orvosból, akkor miért nem lehet megoldani a problémát? Miért nem ez az érdeke a minisztériumnak?
Outlaw-nak igaza van. Irány külföld.

Batka 2007.12.04. 22:34:35

Ha Magyarországon nem kapok orvosként állást, akkor nem azt érzem, hogy szükség van itthon rám.

dobiagi 2007.12.05. 11:06:18

Én semmiképpen nem mennék külföldre - ezek miatt az emberek miatt kezdtem el az egész egyetemet. És hogy ezen a kis országon belül segíthessek...
Nem sokat szeretnék - szeretnénk szerintem. Jobb fizetni sokkal többet saját maguknak, ezt értem... De akkor ki fog törődni az EMBEREKKEL?
Sok sikert kívánok az egyeztetéshez! Bár nekem még van egy évem...lehet, hogy el kellene húznom ezt az időt?

S.E 2007.12.05. 12:41:11

Sziasztok! Magorhoz lenne 2 kérdésem: 1: volt szó arról, hogy a rezidensek fizessenek bármit a képsükhöz, munkához... akármihez??? Vagy az állam kibújik ezalól a kényes kérdés alól azzal, hogy ő megtesz mindent, hiszen a 70ezer forintos képzést biztosítja a bért pedig a kórházra hárítja? Ez se jobb megoldás, csak jó látszatát kelti. 2: arra rákérdezett bárki a megbeszélésen, hogy hol érdeke az államnak ennyi embert felvenni az egyetemre, fizetni a képzésüket és utána nem biztosítani elég rezidenshelyet?

menomano 2007.12.05. 13:47:17

10 ev mulva 25% elmegy nyugdijba ?Akkor majd akkor fog a kormany orvosokat keresni , nem pedig most , ez minden orszagban igy volt es lesz.Ezek nem tudnak ilyen tavlatokban gondolkodni.Kozben valamibol elni kell, es az nem biztos , hogy orvosi tevekenyseg lesz.Egyesek elhagyjak majd a palyat.Visszahozhatnak azt hogy az altalanos orvos is orvos legyen , ne pedig valaki ott aki se ez se az.Milyen joga van egy altalanos orvosnak= semmi.Mindenhol csak szakorvost akarnak.Regebben az altalanos doki mint fogalom ,letezett, es olyan dolgokat csinalt , mint ma a szakdokik.Ma altalanos orvos=nulla.Tehat mivel nem keresnek minket itten korhazak(legf. szakorvost), ugy nez ki nem is vagyunk nekik szuksegesek.Tul keves vagyunk nekik= nem tudunk semmit.nem?Tehat valami diplomank van , de valahogy keves ide.Ha a korhazakat bezarjak...Nos nem tudtam amikor elkezdtem az egyetemet , hogy meg egy egyetemet kell utana csinalnom =rezidens baromsag.Jo lenne , ha nem vennenek at orszagok masoktol kepzesi terveket.USA-ban mukodik a rezidensrendszer(onnan vettek az otletet) , mert van ra penz.Itt nincs.Ha nincs , akkor csak annyit kene felvenni , ahanynak biztositani tudjak a rezidenskepzest is.Ha tobbet vesznek fel , akkor a maradek doki mit csinal , ha nem kerul be a rezidensbaromsagba?Az egesz rendszer rossz , ugy ahogy van az elejetol a vegeig.Most se kapsz allast a korhazakban , miert kapnank par honap mulva itt?Ja es miert vettek fel ennyi embert az orvosira az iden?Ezek megorultek?Es ki lesz az a barom aki kifizeti a milliokat koltsegvetesi kepzesben?Elkezdeni sem erdemes.

menomano 2007.12.05. 13:54:15

Koltsegteritesi kepzesben ki az a barom aki kifizeti az egyetemi kepzest ?2800000ft /10ho , beiratkozas 40000ft, nyari gyakorlat 30000ft/het.
Jo mi?

alf 2007.12.10. 18:47:16

Sziasztok!

Igaza van menomanonak... én sem akarnék elmenni, ha látnám annak lehetőségét, hogy legalább tudok lakni valahol és nem halok éhen... nem hinném hogy túloznék, mivel 90.000 HUF-os fizetésből gyakorlatilag nem lehet megélni...

És őszintén, nem tudom mit tud tenni a HÖK...
az utóbbi években csak romlott a helyzet.... szóval ne várjunk nirvanát továbbra sem...

D. 2007.12.10. 20:14:45

Még van két évem, kilátásom meg semmi. Jól szólt alf, még annak sincs esélye, aki tényleg akarná.

Sebaj, gazdag ország vagyunk: belefér külföldre taníttatni az orvosaink.

alf 2007.12.10. 22:16:59

Köszi D.! Igazából ez a később végzőkkel szemben lesz oltári nagy k.b.sz.s, akik elvégeztek néhány évet, és úgy vannak velée, hogy mostmár nem váltanak, ha ennyi energiát belefektettek (és nem kevés pénzt, mert az annyira híresztelt ingyenes egytemi oktatás, közel sem igaz - pl.: lakhatás, könyvek, amik évente megközelítik a 100.000 Ft-ot, a kiesett évek, amikor más ember már erősen keres... )

Még egy dolog: én még nem láttam olyan rezidenst akit valaki oktatott volna.... ilyen mester és tanítvány szerepet legutoljára a jedilovagoknál láttam a star wars-ban... szóval nemtom mire megy el a rezidensfizetés háromszorosa/hó/koponya?????

Batka 2007.12.11. 09:04:48

A rezidensképzés gondolata tényleg szép volt, csak a gyakorlatban nem működik. Az, hogy 1-2-3 hónapot tölt el a rezidens 1-1 osztályon, csak arra jó, hogy ne foglalkozzanak vele, mert mire belejönne a dolgokba, már megy is máshova. Ha meg van mit csinálnia, akkor vagy övé a papírmunka, vagy kisebb %-ban bedobják a mélyvízbe minimális segítséggel.SZóval jogosan merül fel a kérdés, hogy mire kell az a sok pénz a rezidensképzésben? Az a pár nap tanfolyam, meg rezidens vizsga, meg a képzéssel járó adminisztráció nem kerülhet olyan sokba.

Batka 2007.12.11. 09:13:04

Itt már nem is arról van szó, hogy mennyi a rezidensek fizetése, hanem arról, hogy egyáltalán tudunk-e orvosként dolgozni, ha elvégeztük az egyetemet.


Én is várom a választ S.E kérdésére: "arra rákérdezett bárki a megbeszélésen, hogy hol érdeke az államnak ennyi embert felvenni az egyetemre, fizetni a képzésüket és utána nem biztosítani elég rezidenshelyet? "

Mesi 2007.12.11. 09:30:26

Nekem is lenne egy kérdésem: amennyiben 2 év múlva esetleg egy másik párt nyeri a választásokat, jó lenne tudni ők hogyan vélekednek erről, van-e tervük, mi az stb. Szóval van-e még remény, kiút, megoldás, egyéb lehetőség?

Én fél év múlva végzek, de ha elmegyek szülni, még nyerek 3 évet és addig se kell külföldre menni. Gondolom rajtam kívül is sokan bevállalnák ezt a verziót.

MAGOR 2007.12.11. 10:13:27

S.E kérdésére: \"arra rákérdezett bárki a megbeszélésen, hogy hol érdeke az államnak ennyi embert felvenni az egyetemre, fizetni a képzésüket és utána nem biztosítani elég rezidenshelyet? \"

Ez kényes kérdés, pont azért, amit \"menomano\" is írt. Katasztrófális orvoshiány csak 5-10 év múlva lesz, megtakarítani pedig most akarnak a bőrünkön... Ettől függetlenül azt a közös elvárásunkat tolmácsoltuk a minisztériumi megbeszélésen, hogy akit felvesznek, azért mindaddig felelősséggel tartozik az Állam, amíg belőle teljesértékű munkaerő lesz. És ez igaz a rezidenshelyekre és a rezidensfinanszírozásra is.
A felvettek számára nem szerencsés kihegyezni a kérdést, ugyanis most logikusnak tűnhet a felvetés, de pár év múlva nagyobb bajt eredményezne...

Ami a \"másik\" pártot, vagy inkább pártokat illeti...
Tavasszal több érintett szakpolitikussal leültem egyeztetni, az elenzéki oldalról is néhánnyal, hogy legyenek képben ők is az ügyünkkel kapcsolatban. Őszintén szólva az SzDSz-t leszámítva egyelőre mindenki támogatja a küzdelmünket, beleértve az ellenzéket és a nagyobbik kormánypártot is. A helyeztünk ezért, bár labilis, de egyáltalán nem reménytelen...

S.E 2007.12.12. 14:33:04

Magor, köszi a választ! Azért én még mindig nem értem, ebben a logikát, mert ha 5 év múlva (sarkítom a helyzetet, mert úgy is mindenhol azt csinálják) hirtelen lecsökken az orvosszám, akkor is a szakorvosok mennek el nyugdíjba, kapnak szívrohamot...etc... Szóval ha akkor kezdik el feltornázni a rezidensszámot akkor ad1: nem lesz elég oktató szakorvos/mentor/tutor a rezidensekre; ad2: a rezidens nem fog okosabban kikerülni az egyetemről és nem fogja tudni felváltani kicsit se a tapasztalt nyugdíjba vonult szakorvost. Szóval ha már most csökkentik a rezidenshelyek és így a szakorvosképzésbe bekerülők számát, akkor a jövőre nézve duplán szúrják el... És akit nem vesznek fel rezidensnek és emiatt teljesen pályát vált, az valószínűleg 5 év múlva nem fog újra feladni mindent, mondván: "Hurrá, kezdhetem előről a talpnyalást, lótifuti-megvetett munkát, állandó éjszakázást és kimerültséget", hogy aztán elteljen még 3-5 év, mire szakvizsgája és valamirevaló fizetése és megbecsülése lesz. Örülök, hogy nem idén végzek, mert ez a létbizonytalanság elég elkeserítő.... :(( PS: nem sokat értek a politikához, de én óvatosan kezelném a politikusok egytértését, támogatását!

D. 2007.12.13. 03:05:05

Kösz a további tájékoztatást, Magor. A szakpolitikusok véleményét nem tekinteném ígéretnek, de legalább a "tűzvonalban" vagytok, jelzitek - mindannyiunk helyett -, hogy foglalkozni kell a kérdéssel.
süti beállítások módosítása