Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

"Úri passzióvá" válhat a magyar orvosi képzés?

2007.03.08. 19:30 rezidens

Már több mint 3000 aláírást gyűjtöttek össze az orvostanhallgatók, mert a kormány a tervek szerint megszüntetné a rezidensképzések állami támogatását. A hallgatói önkormányzatok ezt elfogadhatatlannak tartják. Azt mondják, ha ez az elképzelés jogerőre emelkedne, akkor a magyar orvosi képzés "úri passzióvá" válna. A rezidensek képzése mintegy 8 milliárd forintjába kerül az államnak évente. A kormány ezt az összeget szeretné csökkenteni.

A SOTE Nagyvárad téri épületében ottjártunkkor is aláírást gyűjtöttek az orvostanhallgatók.

Komolyan kell venni bennünket, mert sokan vagyunk és az egész szakma mögöttünk van – hangzott el.

A kormány jelenleg csak a hiányágazatban dolgozó rezidenseket támogatná, a slágerszakoknak számító sebészeket például nem.

Minden államilag finanszírozott alapképzésben résztvevő hallgatónak legyen államilag finanszírozott rezidens helye, a másik pedig, hogy mivel munkát végez a rezidens, ahhoz képest tisztességes fizetést is kapjon – mondta Papp Magor, az Orvostudományi Karok Hallgatói Önkormányzata szóvivője.

Ez az orvostanhallgatók követelése. Rezidens az orvosi diploma megszerzése után lehet csak valaki, tehát hat éves egyetemi képzés után. A rezidensi fizetés jelenleg nettó 90-100 ezer forint között van, ami szerintük megalázó. Azt pedig végképp elképzelhetetlennek tartják, hogy ezt a pénzt is megvonják tőlük.

Gyakorlatilag 30 éves koráig az egyetemet elvégzett orvos kénytelen lenne a szülei anyagi támogatására szorulni, vagy pedig annyi plusz munkát vállalni, ami lehetetlenné tenné a családalapítást, magánéletet, és ez nagyon hátrányosan érintené a rezidensek túlnyomó többségét – mondta dr. Takács Péter, rezidens.

A rezidensek képzése mintegy 8 milliárd forintjába kerül az államnak évente. A kormány ezt az összeget szeretné csökkenteni.

VIDEÓ (http://www.dunatv.hu/popup/popup.html?cikk_id=62763)

DunaTelevízió (http://www.dunatv.hu/cikk.html?id=62763)

Szólj hozzá!

Címkék: dunatv videó hír

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr2644911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása