Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

Röghöz kötné a kormány a frissen végzett orvosokat

2008.10.02. 20:00 rezidens

Adminisztratív úton vetne véget a kormány a szakorvosok külföldre vándorlásának. A frissen vizsgázott szakorvosokat 2009-től kormányrendelet kötelezné arra, hogy négy évig abban a kórházban dolgozzanak, amelyikkel rezidensként tanulmányi szerződést kötöttek. A Fidesz szakpolitikusa, Mikola István modern kori röghöz kötésnek nevezte a tervezett intézkedést.

A háziorvosok fele, az altatóorvosok háromnegyede, a baleseti sebészek négyötöde tervez külföldi munkavállalást. Számítások szerint az évi 5-600 külföldre távozó orvos ötmilliárd forint veszteséget okoz az államnak. Ez a szigorú pénzügyi mérleg, hiszen 11 év alatt lesz valakiből szakorvos. A kormány tervei szerint a rezidensek bérét 2009-től a kórházak gazdálkodnák ki. A frissen vizsgázott szakorvosokat pedig kormányrendelet kötelezné arra, hogy négy évig ugyanabban a kórházban dolgozzanak. A Fidesz szerint a rendelet modern kori röghözkötést jelentene.

A Magyar Rezidens Szövetség a kezdő orvosok bérét 200 ezer, a szakorvosokét pedig 400 ezer forintban határozná meg. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén a minisztérium képviselője 50 százalékos alapbéremelést ígért a hiányszakmákban dolgozó orvosoknak.

Mno.hu
(
http://www.mno.hu/portal/588445)

45 komment

Címkék: hírtv hír

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr26693384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fb 2008.10.04. 09:02:16

Hát, az eredeti cikket is olvastam a NOL-on, és kicsit fura az elgondolás. Ott azt írták, hogy mindenkinek abban a kórházban kell dolgoznia, ahol a szakorvosképzése volt. Ha nem, akkor a kb 2 milla állami támogatást ki kell fizetnie. Szerintem inkább úgy kéne a rendeletet átfogalmazni, hogy ha Magyarországot elhagyja egy orvos, aki államilag finanszírozott képzésben vett részt, és államilag támogatott szakorvosképzésben vett részt, akkor fizesse vissza a képzésére költött állami milliókat. Hiszen az állami támogatás pont azért van, hogy aki ebben részesül, azt a Magyar Állam magának képezteti, ezért fizeti a képzését! Tudtommal majdnem minden egyetemen első évben esküt kell tenni: "tudásommal hazámat szolgálom". tehát aki külföldre megy dolgozni, az megszegi az esküjét. Szerintem.

giulio · http://giulio.freeblog.hu/archives/2008/10/02/Szakkezes_kulfold/ 2008.10.04. 09:24:59

Az EU-n belul szabad munkaeroaramlas van. Ezzel az idiota jogszaballyal nem erdemes politikusainknak lejartniuk magukat.

kiscica 2008.10.04. 21:23:44

Fb, téged talán nem vettek fel államilag finanszírozottra, mert idióta vagy? Azért hívják államilag finanszírozottnak, mert az adóból fizetik. Az adót pedig a diák szülei adják. innentől nem szükséges tovább magyaráznom a gondolatmenetet. Ha csak az orvosokkal szemben csinálnák ezt meg, amit felhoztál, diszkrimináció lenne, gondolkozzál már!

kiscica 2008.10.04. 21:24:32

Vagy esetleg menet közben kibasztak az egyetemről? :)

lecsó 2008.10.05. 14:27:13

1. Ha valóban a kórházaknak kell kigazdálkodniuk a rezidens/szakorvosképzés költségét fedező pénzt, akkor teljesen logikus, hogy az adott kórházhoz lesz kötve az orvos. Más KKE országokban (pl. Csehország, ott van, ahol 5 éves hűségszerződést kötnek) is ez a gyakorlat. Teljesen jogosan védik az ország(ok) és az adófizetők (eü. ellátottak) érdekeit.

2. Kötve hiszem, hogy egy "átlagos" orvostanhallgató "átlagos keresetű" szülei által befizetett adó elgendő volna a 6+5 éves képzés költségeinek fedezésére, nem beszélve az egyéb diákkedvezményekről. Ha mégis igen, vagyis éppen fedezné, akkor be kellene vezetni, hogy az országot elhagyó frissdiplomás vagy újdonsült szakorvosok szülei által az elmúlt 6 vagy 11 évben igénybe vett más szociális szolgáltatások díjait (utólag) ki kellene fizetniük teljes áron, hiszen az ő adójuk kizárólag gyermekeik taníttatására ment el, így semmi egyéb közterhet nem vállalatak.

Amúgy nincs abban semmi rossz, ha valaki többet akar keresni jobban felszerelt kórházakban, szakmailag akar fejlődni gazdagabb országokban. Megoldás: azokban az országokban kell elvégezni az egyetemet, megtermelve a szükséges anyagiakat. Ott is van diákhitel, amit a magasabb fizetésből később vidáman vissza lehet fizetni. Miért nem ezt az utat választotta, választja, aki annyira menni akar?

Óriási különbség van egyes hivatások (tudás) értékesíthetősége között. Például egy hivatásszerető pedagógus, aki éppen úgy keveset keres itthon, és akit (akár) megvernek, kikészítenek a szülők és gyerekek, mint az utóbbi időben orvosokat, metősöket is, nem teheti meg, hogy lelép külföldre, vagy legalábbis csak nagyon kevesen. Ők éppen úgy nagyon fontos társadalmi feladatot látnak el, és az ő megkötöttségűk valódi, talán éppen ez az oka, hogy a pedagógusok (de még a vasutasok is) sokkal inkább közösségi szelleműek, mint az orvosok. (Természetesen tisztelet a kivételnek, vagyis azoknak, akik küzdenek az eü. és az eü. dolgozók érdekeiért.)

lecsó 2008.10.05. 14:36:04

Még egy megjegyzés (és egyben kérdés is - hátha tudja valaki): ha már a kórházak gazdálkodják ki a rezidensek bérét, lesz-e (vagy egyáltalán lehet-e) verseny a kórházak között (aki pl. többet fizet, több helyen tudja pótolni az orvoshiányt), vagy bértábla szerint megy majd, és gyakorlatilag mindenhol ugyanannyit (keveset) lehet majd keresni? Gondolom, hogy a szövetség 200-as és 400-as ajánlata is azért merült fel, mert a számokról még nincs pontos koncepció.

fb 2008.10.05. 17:19:52

kiscica: felvettek államira és elsőre.Nem basztak ki az egyetemről, voltam évfolyamelső is, és azóta is benne vagyok a legjobbak táborában...
egyébként látszik, hogy nem csak a végzett szakorvosok nem látnak az orruknál tovább, hanem a medikusok/medikák sem. Magyarország nem USa, mi nem vagyunk gazdag ország. Kevesen keresnek jól itthon. De nem attól lesz valak nagy magyar, ha kiteszi a zászlót, piros-fehér csíkosat, meg köveket hajigál, nem attól fog haladni ez az ország, ha mindenki csak rinyál, hogy szar itt minden. Tessék dolgozni és tenni az országért! Akár kicsiben akár nagyban. mi nagyban tehetnék Magyarországért! Hiszen rajtunk komoly mértékben múlik, hogy milyen testi és lelki egészségnek örvendenek a magyarok! Ha a magyar állam képez ki, akkor természetes, hogy elvárja, hogy itt dolgozz, és a te adódból képezze ki azokat az orvosokat, akik téged is ápolnak majd, azokat a tanárokat, akik a te gyerekeidet fogják tanítani. És az egy nagy tévhit, hogy könnyű elhelyezkedni külföldön. Kint a legszarabb munkát kapják az "átlag" magyar orvosok. Londonban úgy néznek rád, mint itt egy románra vagy pl mongolra...
és lehet, hogy kint a magyarhoz képest jó fizetést kapsz: de ott nem annyibe kerül a megélhetés, mint itt! könnyű azt hinni, hogy tőlünk nyugatra minden jó... Véletlenül nem Németországban van a legkisebb gazdasági növekedés az EUban?
és lehet, hogy szabad munkaerő áramlás van az EUn belül, de nem sok országban van állami képzés az egyetemeken. Ott fizetni kell! Mint nálunk a jogsiért: itthon tanulsz meg vezetni, de utána tök mindegy, hogy melyik országban vezetsz:)
folyamatos az elégedtelenség és az egymásra mutogatás a politikusok és az orvosok/medikusok között. Kompromisszumra van szükség, nekünk és nekik is engedniük kell! Emeljék meg az orvosi fizetést, és igenis fizetessék vissza a képzés díját a pályaelhagyókkal és külföldre szerződökkel! Sok fiatalt nem vettek fel az egyetemre, aki szívesen dolgozott volna Magyarországon orvosként, előlük meg elvették a helyet az egyetemen azok, akik vagy külföldre mennek vagy soha nem veszik fel a fehérköpenyt!

lecsó 2008.10.05. 20:11:25

Szerintem is jogos lenne az azonnal külföldre rohanókkal visszafizettetni a képzés díját, és szerintem a 2 millió forint körüli összeg nem is lenne sok. Németországban - információim szerint - frissdiplomásként is 3200-3800 eur/hó a fizetés. Ebből havonta megtakarítható kb. 800 eur, vagyis mintegy 10 hónap alatt kifizethető a hazai "lelépési díj". Norvégiában vagy az USA-ban még ennyi sem kell hozzá. Vehetjük úgy is, hogy ezzel az összeggel a fogadó állam törleszt a küldő államnak, amely a munkaerőt (egyben adófizető polgárát) elveszíti.

kiscica 2008.10.05. 21:26:13

Fb, lecsó, mi jogos, mi nem jogos, nem ti fogjátok eldönteni. Idióták vagytok. Ennyi.

kiscica 2008.10.05. 22:27:47

Fb, te nem csak 'fejbe baszott' vagy, hanem demagóg is. Vegyük sorra egyenként:

1. A fogalmazási stílusod inkább árulkodik egy kommunikáció szakon végzett politikusjelölt agitátorrol.

2. Hogy felvettek-e államira, vagy sem kit érdekel? Ha meg tényleg így van, akkor annál súlyosabb tettet követsz el: megosztani a medikusokat, köztük leendő kollégáidat ezzel a Júdás magatartásoddal ... ejnye-bejnye ...

3. "egyébként látszik, hogy nem csak a végzett szakorvosok nem látnak az orruknál tovább, hanem a medikusok/medikák sem. Magyarország nem USa, mi nem vagyunk gazdag ország. Kevesen keresnek jól itthon. De nem attól lesz valak nagy magyar, ha kiteszi a zászlót, piros-fehér csíkosat, meg köveket hajigál, nem attól fog haladni ez az ország, ha mindenki csak rinyál, hogy szar itt minden." - Ezt meg honnan szülted? Tényleg hangzatos, de inkább menne el az m1-en, mint egy egészségügyi fórumon.

4. "Tessék dolgozni és tenni az országért! Akár kicsiben akár nagyban. mi nagyban tehetnék Magyarországért!" - Oké, de kezdd te, mondjuk, hogy nem itt ütöd bele az orrodat másokról szóló dolgokba, hanem mondjuk kimész a mezőre és elkezdesz betonozni az autópályaépítésnél ...

5. "Hiszen rajtunk komoly mértékben múlik, hogy milyen testi és lelki egészségnek örvendenek a magyarok!" - Ez a "hiszen" retorikai elem 'mintha' egy irodalom órán elhangzott verselemzésből pattant volna ki, meg ez demagóg szöveg már megint. Igen, tényleg rajtatok múlik ... (keret első része)

6. "Ha a magyar állam képez ki, akkor természetes, hogy elvárja, hogy itt dolgozz, és a te adódból képezze ki azokat az orvosokat, akik téged is ápolnak majd, azokat a tanárokat, akik a te gyerekeidet fogják tanítani."
- Nem a magyar állam képez ki, hanem adja a fejkvótát az egyetemnek, aminek nagy része nem az medikus oktatásban csapódik le ... És nem az orvosok fognak téged ápolni, hanem az ápolók, de inkább a családod, minthogy ők is elmennek külföldre. Sőt, kössenek az ápolók 15 éves hűségszerződést. A tanáros témát ne keverjük ide.

7. " És az egy nagy tévhit, hogy könnyű elhelyezkedni külföldön. Kint a legszarabb munkát kapják az "átlag" magyar orvosok. Londonban úgy néznek rád, mint itt egy románra vagy pl mongolra..." - Honnan tudod, megfordultál kint, vagy csak a többiek bizalmát akarod aláásni? Azért a legtöbb, aki kiment köszöni szépen ...


8. "és lehet, hogy kint a magyarhoz képest jó fizetést kapsz: de ott nem annyibe kerül a megélhetés, mint itt! könnyű azt hinni, hogy tőlünk nyugatra minden jó... Véletlenül nem Németországban van a legkisebb gazdasági növekedés az EUban?" - Persze, hogy nem annyiba kerül a megélhetés: csomó dolog olcsóbb. Már ha csak a fizetéshez relatívan hasonlítjuk is. Hmm véletlenül nem nálunk van a legnagyobb államadósság és legnagyobb gazdasági csökkenés? Azt a pár százalékos gazdasági növekedés, amiről a hírekben is beszámolnak, az adózási rendszer változtatásának, zsonglőrködésnek köszönhető. Egyébként is most indul a gazdasági bummról a látványkampány, akkor azt meg ki fizeti szerinted? Amerika? Azt a pár száz milliót esetleg milliárdot megint kitől nyúlják szerinted? ???

9. "és lehet, hogy szabad munkaerő áramlás van az EUn belül, de nem sok országban van állami képzés az egyetemeken. Ott fizetni kell! Mint nálunk a jogsiért: itthon tanulsz meg vezetni, de utána tök mindegy, hogy melyik országban vezetsz:)" - Nem csak lehet, hanem van is szabad munkaerő áramlás. Angliában magyarnak a szülei keresete alapján pl. nem is kell tandíjat fizetni, mert méltányossági alapon járhat egyetemre. Németországban egy félévre kb 500-600 euró a tandíj orvosin. A jogosítványos dolgot meg ne hasonlítgasd az oktatáshoz. Inkább járj a Balatonra nyaralni és ne külföldön költsd el a pénzed!

10. "folyamatos az elégedtelenség és az egymásra mutogatás a politikusok és az orvosok/medikusok között. Kompromisszumra van szükség, nekünk és nekik is engedniük kell! " - Ez itt a keretes szerkezet második része, mint egy szónoklatban ... nem vesszük be, már mióta megkezdte adását az m1, a szöveg változatlan, csak a díszlet más: 'Elvtársaim, ... barátaim, ... fogjunk össze a kapitalista kizsákmányolás ellen és építsük a dicső szocializmust, ahol az emberi értékek uralkodnak és nem a leigázás, rabszolgasorba hajtás.' Elég volt a megosztásból! Nincs itt semmi egymásra mutogatás, ez inkább egyirányú mutogatás: 'Nézd csak, milyen szemetek ezek az orvosok, hogy itt fizetünk nekik a taníttatásukért, ezek meg elhúznak külföldre. ... Ezért dolgozom, hogy más lépecoljon az adómból külföldön?'

11. "Emeljék meg az orvosi fizetést, és igenis fizetessék vissza a képzés díját a pályaelhagyókkal és külföldre szerződökkel!" - Első résszel egyet értünk. De könyörgöm, a maradék, akit pl. nem vesznek fel, munka híján mit csináljon, menjen el McDonaldsba szart pucolni? Esetleg valósítsa meg önmagát valahol Európában ...?

12. "Sok fiatalt nem vettek fel az egyetemre, aki szívesen dolgozott volna Magyarországon orvosként, előlük meg elvették a helyet az egyetemen azok, akik vagy külföldre mennek vagy soha nem veszik fel a fehérköpenyt!" - Annak oka van, hogy nem vették fel őket. Amúgy te ne aggódj ezen. Majd megoldja az új felvételi rendszer a plusz pontokkal. Elő a nadrágszíjjal alkesz apukák! Meg kell dolgozni a plusz pontokért. Ja és csinálj sok-sok gyereket ... Aztán már felvételizned sem kell az orvosira ... Kívánom, hogy ilyenek kezeljék a családodat és téged, kedves fb

lecsó 2008.10.05. 22:47:41

kiscica, te nem csak egy mérhetetlen nagy tahó vagy, de még buta is. Hogy mást ne mondjak, a szülők által fizetett adóval kapcsolatos szöveged alapján ítélve még az is csoda, hogy az általános iskolát sikerült elvégezned.

kiscica 2008.10.05. 22:50:17

Köszönjük Emese!

kiscica 2008.10.05. 22:53:49

Lecsó elvtárs leragadt az adós témánál. Amúgy mért fáj az igazság?

lecsó 2008.10.05. 22:57:30

Majdnem jól írtad, kistahó. A helyes megoldás: "Köszönjük, Emese!"

lecsó 2008.10.05. 22:59:34

Nem ragadtam le, csak zavart, hogy sértegetsz. Látod, erre mindenki képes, még én is.:)

kiscica 2008.10.05. 22:59:38

Lecsó elvtárs: Köszönjük, hogy megosztottad szalonműveltségedet és nyelvhelyességi elemzőkészségedet. Kommunikáció szakra felvételikövetelmény. De ebben ki is merültél, ugyanis n

kiscica 2008.10.05. 23:00:47

talán még nem olvastál elég XX. századi irodalmat ...

kiscica 2008.10.05. 23:03:43

akkor is idióták vagytok, ha tahónak tituláltok ... amúgy nem zavar, nyugodtan sértegessetek

Emese 2008.10.06. 11:58:25

Lätom a mentalis meg maradt a regi Magyarorszagon... megint egymasnak ugrotok....

Az unio tagjai vagyunk, mindenki ott vallal munkat ahol tud....

ja, akkor minden egyetemet vegzett ember legyen 90 ezerert kozalkalmazott es ne induljon 200-300 ezerrel a kozgazrol kiesve.....

nekem 150 ezer volt a brutton Magyarorszagon... most kicsivel jobb... :)

szep napot!

lecsó 2008.10.06. 13:51:53

Emesének: senki nem mondta, hogy ne induljon el többet keresni, vagy többet tanulni. Erre céloztam korábbi hozzászólásomban is, hogy ebben egyáltalán nincs kivetnivaló. Ellenben ha megy, akkor tegye korább, mondjuk a középiskola után. Ha később megy, akkor meg reális, hogy visszacsengeti a "kicsivel jobb" fizetéséből azt, amit az adófizetők itt elköltöttek a képzésére, vagy 4 évet dolgozik idehaza. Az általam példaként felhozott Csehországban 5 év időtartamú hűségszerződéseket kötnek, és aki kilép belőle, fizetnie kell. Az alapvető megoldás persze az lenne, hogy emelni kellene az eü. fizetéseket. Van még egy érdekes modell. Törökországban például az állam "vezényli" a frissdiplomásokat (tanár, orvos, rendőr, katona), méghozzá a keleti országrészbe. Sokszor nagyon zord körülmények közé kell menni, így például poros, kies kurd kisvárosok. De éppen ez a cél: ott is minőségi ellátást akar nyújtani az állam, hogy éppen úgy hozzáférjenek mindenhez, mint a gazdag nyugati országrészben. A 3-5 év "megpróbáltatást" az állam kb. 5000 eur/hó nettó fizetéssel ellentételezi. Aki marad, az még többet is kereshet, aki nem, a 3-5 év alatt elég szép összeget tud félretenni, ismerve a viszonylag alacsony török fogyasztói árakat.

Mi ebben a lényeg? Az, hogy minden olyan államban, ahol tudatosan építkeznek (és erre kiváló példa Cseho. és Töröko.) X évig megkötik az orvosokat.

Nem meglepő, hogy itthon azonnal hőbölgés van: "mi az, hogy nem lehet menni meg fizetni kell, ha mégis?..." - Na igen, inkább ez a klasszik magyar megközelítés. (Pl. egy átfogó egészségügyi sztrájk helyett.)

Emese 2008.10.06. 14:32:15

Lecso!

Az allam az arra erdemesek oktatasat fizeti. Nekem az allampolgari jogom, hogy felsooktatasban tanuljak... az alkotmany ezt biztositja szamomra, az viszont nem lehet kotelesseg, hogy x evig dolgozzak ingyen... vagy letminimumon... 5000 euroert mennek en is kurd kisvarosba...

es nem hiszem, hogy ilyet keresztul tudnanak nyomni az union... mindenhol varjak a magyar orvosokat....

fb 2008.10.06. 19:19:18

Kiscica: nem mindenki kommunikáció szakos, aki igyekszik választékosan írni és beszélni. Igen nagy szomorúság és szégyen, hogy olyan emberek lesznek orvosok, akiknek ilyen mocskos szája van. Gondolom kábé másod éves lehetsz, ha még ott tartasz, hogy a kommunikáció szakosokot nézed le. Legalábbis ez jött le a megnyilvánulásaidból. DE aa vitát lezártnak tekintem, mert nem foglak tudni meggyőzni és te sem engem.

fb 2008.10.06. 19:27:35

Emese: tényleg állampolgári jogunk a felsőoktatásban tanulni. Csak azt nem értem, hogy az állam miért fizeti ki ennyire sok hallgatónak a képzését, amikor túlképzés van diplomásból, még orvosból is(idén 400 elsős áokás van a sotén!!!!), mert sok a pálya- és országelhagyó. Kiscica a szocializmus szapulását is előásta. Nem pont a szocializmus (ami amúgy soha nem épült fel teljesen, mert a következő 5 éves tervben kellett volna befejezni a "remekművet":))szólt arról, hogy te dolgozol az államnak, szar fizuért, de cserébe az állam megad mindent: oktatás, eü, szot üdülő... Tehát szerintem pont azok szidják a szocializmust, akik a szocialista állami jóléti intézményeket használják: állami oktatás, állami eü... Tessék már eldönteni mit akarunk: szocializmust vagy kapitalizmust. -ha kapitalizmust akarunk, akkor tessék fizetnünk az oktatásért az egyetemen és akkor bünti nélkül lehet külföldre menni.
és egyébként sem a gazdagságért és pénzért kell gyógyítani. Hanem a szakma iránti szerelemből. Tisztában vagyok a jövő kilátástalanságával, meg anyámmal fogok lakni, amikor nyugdíjba megyek, de istenem, nagyon régóta szeretnék orvos lenni. És nem fog megakadályozni a rossz fizetés ebben. A magyar mentalitáshoz hozzá tartozik, hogy minden szar, minden pocsék, bezzeg nyugaton... Egy kis optimizmus és tenni akarás sokat lendíthet a helyzeten. de ez már nagyon off, messze mutat...és nem tartozik szorosan a témához.

kiscica 2008.10.06. 20:29:45

fejbe baszott: te akkora könnyelműséggel beszélsz a medikus létről, hogy ezer százalék, hogy valami agitátor/provokátor vagy. medikus ilyet nem ír le. vagy keresd fel kezelőorvosod és kérd meg, hogy csökkentse a lítiumadagodat!

Emese 2008.10.07. 10:49:06

a szakma iranti szerelemert nem adnak a boltban kenyeret...
egyebkent halott a vita, en semmifele szerzodest nem irtam ala, a diplomam megvan es az unioban dolgozom... ehhez meg mindenkinek joga van...

a lenyeg, hogy regota nem fizetik meg az orvosokat... es ezt ugy probaljak most kezelni hogy hol es mennyiert dolgozz... elvegre te akartal orvos lenni...

most inkabb bankar lennek es jo lenne ha valaki megmondana melyik bankba dolgozzak 4 evig... :)

fb 2008.10.07. 18:26:56

kiscica, te szoktál valakivel értelmesen beszélgetni? majd a betegeiddel is így fogsz beszélni? és ha nem hiszed el, hogy medikus vagyok, az a te bajod. SE ÁOK V.éves vagyok. és nem szedek LiCO3at. Miért baj, ha valakinek más véleménye van? A kommunizmusban, a SZUban "kezeltek" mindenm politikailag máskét gondolkodót elmegyógyintézetekben...

kiscica 2008.10.07. 19:42:04

fb te agyhalott vagy ... jótanács: csak másokat ne próbálj meggyőzni érveidről és jobban tennéd, ha csöndben maradnál ha nem tudsz semmi konstruktívat hozzászólni ... téged sokan utálhatnak körülötted ... eléggé radikálisan büntetnél mindenkit ezzel a nemű fanatizmusoddal, mert pl. akinek nincs semmije és nem rakják a segge alá a dolgokat és nem koldusként akar tengődni ... az szívjon szerinted. ezt már nem magyarázod ki... eléggé diktátori gondolkodás, vagy hogy is mondjam: fizess, hogy élhess. te egy antiszociális júdás, az orvostársadalom leendő szégyene vagy. ezzel a viselkedéssel kiutálnak mindenhonnan. majd a betegeidet is csak akkor fogod kezelni, ha fizetnek?

fb 2008.10.07. 20:06:02

kedves kiscica. Semmit nem tettek a seggem alá. Anyám tanár, apám nyugdíjas katonatiszt. Valószínűleg milliomosok vagyunk. És a környezetemben elég sokan gondolkodnak hasonlóan hozzám. ki mondta, hogy fizess, hogy élhess? A felsőoktatást miért lenne köteles fizetni az állam? Szerintem nem a rezidensek tengődnek, hanem azok, akik az aluljárókban laknak. Persze sokkal jobb fizetést érdemelnének az orvosok, ez nem vitás. És a betegei mindenkinek fizetnek. Méghozzá TB járulék formájában.

gerasz 2008.10.24. 17:52:15

Tudom, hogy felhígult a felsőoktatás, de azt azért nem gondoltam volna, hogy kiscica kaliberű emberek is részesei lehetnek, ráadásul orvosin.

lecsó 2008.10.25. 20:34:02

Itt már minden lehet... Sőt még az is, hogy valóban lesz 50%-os + a hiányszakmákban. Lesz? Tudja valaki?

Emese 2008.10.29. 11:45:04

Lecso!

es ha lesz? a plusz 50% csak a rezidensevekre szol... aztän megint brutto 120 ezer...

na, persze, a paraszolvencia azt kifelejtettem...

vagy megsem.... azt ugysem a hianyszakmäban dolgozo orvosok kapjäk...

szegyellhetne magat aki elfogadja, azert tartunk itt, mert mindenki a sajat szemetdombjat felti...

lecsó 2008.10.29. 16:42:48

Emesének:

az érdekérvényesítésnek éppen az egyik legnagyobb akadálya, hogy van aki lelép külföldre, mert nem akar kínlódni, mások pénzüknél vannak itthon, azért csendesek, aztán jönnek azok, akik úgy gondolják: kezdje más, ne én... Közös probléma van, közös megoldás nincs.

Ebben az országban tényleg az a gond, ha valaki utcára vonul, akkor felhördül a kereskedelmi csatornák adásain csüngő nép: "na má' megint mit akarnak? Mit kell mindig hőbölögni?"

Ha meg nem megy senki az utcára vagy nem csap az asztalra, akkor meg minden marad a régiben. A kórházak vagy intézetek vezetői meg hogyan álljanak ki a szaktárcával szemben, ha egyrészt (eleve) politikai hátszéllel jutottak pozícióba, vagy ha nem, akkor meg félnek.

fb 2008.10.29. 20:04:11

szerintem kompromisszumot kell kötni, sürgősen. Mármint a bérek tekintetében... Emeljék az eü dolgozók bérét (igen, nem csak az orvosokét!hanem mindenkiét, aki betegekkel ténylegesen foglalkozik, pl a liftes bácsit nem sorolom ide:) ), viszont szigorúan ellenőrizzék a parák beszüntetését. Vhol hallottam, hogy Csehországban (?) hivatalosan "beszüntették" a parát, kamu betegek járták az orvosokat és próbáltak a régi módon köszönetet nyilvánítani...:) aki elfogadta a parát, azt feljelentették és keményen megbüntették. Szerintem itthon is működhetne ez a megoldás. Főleg azért, mert úgy hiszem, hogy a fiatal orvosok és hallgatók nagy része a szabvány boríték ellen van.
DE!
Ehhez kell nrmális alapbér, normális túlórabér és a ledolgozott munkaórák korrekt könyvelése!!!!! pl ügyeleti óra is teljes órát érjen... vagy ez túl rózsaszín?:(

Emese 2008.10.30. 10:50:51

Fb: igen... tul rozsaszin...

lecso: en is külföldön dolgozok,mert nem voltam hajlando 100ezerert dolgozni, meg lehet ezert vetni... de mikor akarmilyen Pr asszisztensek 120-140 ezret keresnek akkor az orvosnak sem järna kevesebb...

ennyiböl Pesten nem tudtam volna megelni...

es kint sem jobb a helyzet, sokkal többet kell dolgozni es elvärjäk a tulorät, de nem fizetik ki...

NZ 2008.10.30. 23:29:10

Engem csak az zavar, hogy havi 120-130-ért gürizek, lényegében nincs normális életem, mert mikor végre hazaesem a melóból próbálom kipihenni az előző 24 óra ügyeletet amiből egy percet sem sikerült aludnom. A magánéletem lényegében egyenlő a nullával! Ja és persze bár nem hivatalosan, de azért nyáron mikor más a tengerparton de legalábbis a Balatonon sütteti a hasát, én húzzak le még egy műszakot a 24 óra után mert kevesen vagyunk, amit ugye nem fizet ki senki! A gyomorfekélyem már szépen fejlődik, a fizetésen az egyre több ügyelet mellett meg csak csökken... Arról ne is beszéljünk hogy ilyen fizu mellett kb. hány éves koromra bírnék összespórolni egy saját lakásra valót... Jobb bele se gondolni! Elhiheted FB, én is nagyon motivált voltam, gyógyítani akartam, azért lettem orvos!!! Még ma is ezt szeretném, de sajnos a mai magyar eü-ben nincs műszer, nincs gyógyszer, nincs ágynemű viszont van HBCS, TVK és hasonló baromságok! A munkaidőm felét nyomtatással, másik felét pontok számolgatásával töltöm ahelyett hogy azt csinálhatnám amit tanultam, és amire felesküdtem! Én már kb. 6-8 éve várom, hogy valami változni fog... Hát azóta sem... Kövezzetek meg, lehet hogy a "könnyebb út" (bár kétlem..) de inkább én is átlépem a határt és talán emberibb életem lesz és végre azt csinálhatom amit mindig szerettem volna.. GYÓGYÍTHATOK!!!

Emese 2008.10.31. 07:58:01

NZ

igazad van, nem arra esküdtel, hogy az ällamnak dolgozz annyiert (annyira kevesert) amennyit ad, hanem arra hogy gyogyitasz.

az ällam feladata a betegek ellätäsa, es ehhez orvosokat kell alkalmaznia. az orvosok meg olyan jofejek, hogy elmennek neki dolgozni... jelzem Magyarorszagon csak azert mert nincs magaszektor... es olyan a rendszer, hogy gyakorlatilag csak ällami alkalmazasban gyogyithatsz... kiveve azt a nehäny pofätlanul gazdag profot aki magnklinikäkra viszi a betegeit... de ez mäs teszta...

szoval tevedes, hogy nekünk ennyiert KELL dolgozni itthon...

az ällam oldja meg az ällampolgärainak az ellätäsät...

es ha az orvosok azt mondanäk, hogy ennyiert nem, de mindenki mondja ezt, akkor vältozna a helyzet...

en ezert dobbantottam, mert tudom, hogy összefogäs itt nem lesz... eddig sem volt, es ahogy a szük környzetemet ismertem nem is lesz...

sajnälatos, de ez van, es ezzel tisztäban vannak a politikusok is, ezert tudnak meg mindig kivenni az agazatbol...

lecsó 2008.11.12. 07:48:16

Fejlemény?

Carlitos 2008.12.10. 21:25:46

Én azt gondolom a képzés-visszafiztésről, hogy ...hülyeség... ! :) Nem kicsi.
Drága az orvosképzés?
Igeeen...
Sokba kerül az orvosképzés?
Igeeen...
És leendő itthonmaradó orvosunk profitál belőle?
NEEEM...
Nincs még egy szakma, ahol ennyire nem térülne meg a felsőoktatásba "befektetett pénz". Hogy kinek származik mégis haszna belőle? Az említett adófizetőknek. Mert a képzett orvosok jelentős része igenis itthon marad, és a távozók túlnyomó része is egy idő után visszatér. És így válik lehetségessé bármiféle egészségügyi ellátás, ami, azt hiszem, mindannyiunk közös érdeke. (Kvázi közérdek.)
Különösen egyetértek azzal, aki azt mondta, hogy ha fizetni kell, ne csak az orvosok... Miért éppen (csak) ők, akik kb. az éhezés elől menekülnek külföldre? Szerintem bárki, akinek ilyen fizetésből kellene megélnie, ugyanígy gondolkozna. Miért nem a mérnökre, a közgazdászra vagyunk mérgesek, aki itthon is jól élne, de az nem elég, miért a orvosra haragszunk, akinek fizetése itthon messze alulmúlja az átlagkeresetet, pár kilométerrel arrébb viszont külföldi viszonylatban is jól megfizetik? Ezt a csábítást nem értheti meg, aki nem éli át.
Én itthon maradtam, de senkitől nem irigylek pár év külföldi munkát, hogy aztán legyen hol laknia...
(Ja, és túlóra ithon is van, nem is kevés. És persze itton sem fizetik meg.)
Ja, és bocs, de könnyű medikusént optimistának lenni... Ha az ember realizálja, hogy a fizetése egyik fele elmegy rezsire, a másik feléből pedig választhat, hogy kaját vagy lakbért fizet, rögtön nem lesz olyan derűlátó.
Ok, kicsit sarkítok :) és fel fejjel. Mindenki megtalálja a maga boldogulását, csak ne gondolja senki azt, hogy az az egyedüli helyes, ne ítélkezzünk, és főleg ne álljunk mások útjába :)

red_hut 2008.12.19. 11:16:01

Az utolsó hsz-szel,vagyis Carlitosszal mélységesen egyetértek. Én negyedéves vagyok most,táradásul "túlkoros",mert nem egyből az orvosin kezdtem,hanem biosz szakon,szóval a legutolsó félévet lehet hogy még meg se úszom,hogy ne kelljen fizetni...jó,ez egyéni szocproblem,ezt tényleg senkinek nem kell megoldania helyettem,DE! Azok után, hogy majd 28 évesen átveszem a diplomámat, nem azon szeretnék vakarózni, hogy vajon lesz-e miből megélni,mert az úgy elég durva lesz. Sok csoport- és évfolyamtársammal napi beszédtéma a külföldi munkavállalás és rezidensképzés és közben ambivalens érzések kavarognak bennünk. Ugyanis sokunkban egyik oldalon a lelkiismeret, a másik oldalon meg a nem túl fényes jövőkép áll. Magyarul fogalmazva: "Ha közülünk a 80 % kimegy,akkor itthon d*g*ljön meg mindenki?!" - Tudom,ez nem a lehető legszebb megfogalmazása a problémának,de ez a fő gond. A gyakorlatvezetőink túlnyomó többsége szinte próbál rábeszélni minket, hogy "ne kövessük el azt a hibát, amit anno ő,hogy itthon marad"...stb! (direkt nem írom,melyik egyetem és milyen gyakorlaton,mert nem szeretném,ha valakinek valami baja származna belőle...) Kár,hogy a dolgok nem ilyen egyszerűen működnek!:S Tény,hogy az embernek néha önzőnek kell lennie,mert ha állandóan másokra gondol,akkor előbb-utóbb önmagát fogja megsz*vatni. Félreértés ne essék, anno nem azért váltottam bioszról orvosira,mert ebből akarom magam megszedni,hanem azért,mert ezt szeretném csinálni, ha 28 évesen leszek rezidens akkor akkor, le van ejtve, csak csináljam. És meggyőződésem, hogy egyetemistaként ezt a leendő orvosok 99%-a így gondolja,csak később sokan belefásulnak abba,hogy se egzisztenciálisan, se anyagilag, se sehogy nem ismerik el a teljesítményüket és sokan 2 szakvizsgával,35évesen keresnek annyit mint egy vasúti dolgozó (nem lenézve őket és nem célozgatva a mostani helyzetre!). Szerény véleményem szerint mindenki döntsön belátása és lehetőségei szerint a "hogyan tovább"-ról!

Ököl 2009.01.15. 00:26:18

Papp Magor, mi ez???

"Papp Magor, a Rezidensek Országos Szövetsége elnöke szerint AZT KELL ELŐÍRNI, hogy a rezidens hat évből legalább hármat Magyarországon töltsön. Ha ezt nem teljesíti, a kinti munkájáért kapott bérekből biztosan vissza tudja majd fizetni a képzés árát. - A hiányszakmákban biztosított bérezésért a hűségnyilatkozat elfogadható, de ha a többieknek is adunk három év mozgásteret, egy sor előnyös dolgot hozhatnak a hazai egészségügynek. Szakmát tanulnak, tapasztalatokat gyűjtenek, nyelvtudást szereznek és egzisztenciát teremtenek - mondja az elnök"
(kiemelés tőlem)
Ne haragudj, kedves elnök, de most nagyon indulatos lettem. Ez érdekvédelem? Örülök, hogy kinőttem a rezidensképzésből. Nagy nulla demagógia ez a nyilatkozat. Medgyaszai Melindával szép bájolgás lehetett ("Az egészségügyi tárca a rezidensekkel szinte mindenben egyetért, a hűségidővel kapcsolatban is a szakmára bízta a döntést. Medgyaszai Melinda szakállamtitkár szerint ...") De basszus, nektek most nem a csajozás lenne a feladat, hanem a "kőkemény koncepció", amit még őszre ígértetek. A tárca nagy örömmel nézegette ezt a kőkemény koncepciót. Az állófogadás jó volt, jutott a sütikből is?

www.weborvos.hu/lapszemle/itthon_tartanak_frissen_vegzett/126093/

Papp Magor 2009.02.14. 02:52:56

Kedves Ököl!

A kritikát mindig köszönettel fogadom. Ez esetben viszont egy újságíró pontatlan idézetéről van szó, ami abból eredt, hogy a korrektúrára bekért anyag végül a láttamozásom nélkül publikálásra került (erre a legjobb bizonyíték, hogy a Magyar Rezidens Szövetség neve is pontatlanul van idézve...).
Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet. Fogom kérni a javítást.

Jómagam mindig is elleneztem, hogy a szakképzésen túl bármilyen megkötés érje az orvosokat. Ezt tükrözi a hivatalos állásfoglalásunk is, amit az új tervezethez benyújtottunk a minisztériumnak (ezt a rezidens.blog.hu -n és a www.rezidens.hu -n hamarosan közzétesszük).
A pontos idézet, bár még így is a szövegkörnyezeten kívül van:

"Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség megbízott elnöke szerint legfeljebb azt lehet elvárni, hogy a rezidens hat évből legalább hármat Magyarországon töltsön. Ha ezt nem teljesíti, a kinti munkájáért kapott bérekből biztosan vissza tudja majd fizetni a képzés árát. - A hiányszakmákban biztosított bérezésért a hűségnyilatkozat elfogadható, de ha a többieknek is adunk három év mozgásteret, egy sor előnyös dolgot hozhatnak a hazai egészségügynek. Szakmát tanulnak, tapasztalatokat gyűjtenek, nyelvtudást szereznek és egzisztenciát teremtenek - mondja az elnök"

Az államtitkár asszony nyilatkozatára is volna reagálnivalóm, mint ahogy azt a megfelelő fórumokon meg is tettem, de erre a blog nem alkalmas felület.


üdvözlettel:
Magor

Papp Magor 2009.02.14. 03:19:18

Elnézést kérek mindenkitől, amiért az utóbbi időben nem reagáltam a kommentekre.
A rezidenskedés megkezdése óta jóval kötöttebb az időbeosztásom.
A vállalt feladataimat becsülettel végzem, de a blogra sajnos nem maradt időm.
Véleményem az, hogy amíg tárgyalóasztalnál ülünk, és esély van a megegyezésre, addig a véleményeket zárt körben érdemes tartani (2007 óta ha jól számoltam, 8 verzió fordult meg szakmaI berkekben...) Ebből egy volt, amelyik megvalósíthatónak tűnt, és amit nagyobb konszenzus övezett (2008. augusztusi datálással), ezt azonban november tájékán elvetette a minisztérium. Azóta a megegyezéstől csak távolodunk...
Aki részleteket szeretne tudni a jelenlegi helyzetről, annak ajánlom figyelmébe a HírTv Magyar Beteg c. adását (2009.02.12., ld. a www.hirtv.hu honlapon), amit 02.14.-én 15:00-kor adásban is ismételnek.

Magor

Hóvirágtépkedő 2009.02.17. 18:59:21

Semmilyen jogon nem követelheti vissza az állam a képzésünk díját, mivel becsülettel teljesítettük a felvételit és a tanulmányi követelményeket, nekünk ezek a feltételek voltak előírva ahhoz, hogy ingyen tanulhassunk. Mint ahogy a szerződést is csak a két szerződő fél együttesen módosíthatja.

Egyébként meg ha velem valamit fizettetni akarnak, akkor én is kérek fizetést az elsős ápolástan-gyakorlatért, amikor ingyen ágyhúzó voltam egy hónapig, harmadikban, negyedikben, mikor pedig félautomata vérnyomásmérő voltam szintén egy hónapig, kérem kifizetni az elmaradt és szart sem érő gyakorlatok után a kiesett időmet...mert hivatástudatom igenis van, robotember viszont nem vagyok, hülyének se nézzenek. Olyan életpályát és munkakörülményeket szeretnék a rengeteg lemondásért, munkámért cserébe, hogy kiegyensúlyozott életet élhessek, ami minden embernek joga, és ehhez a megfelelő anyagi körülmények is hozzátartoznak. Olyan nagy igény, hogy esetleg értelmiségiként ki akarok tudni fizetni egy albérletet, pár év múlva egy autót, 10-15 év múlva egy saját lakást esetleg? Orvosi fizetéssel van erre esélyem?

Ui: Kiscica!

Szerintem nem érdemes foglalkozni fb-vel, sajnos sejtem, ki lehet ő, mindig is nagy pofája volt, és ontotta a baromságot. Mindenki hülye, aki nem ért egyet a vadlib nézeteivel...De azt hiszem, itt senki nem vevő rá, mert ez a blog az együttes, közös fellépésről kell, hogy szóljon.

FOGÁSZ 2009.02.24. 20:56:56

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem,hogy a fogorvostanhallgatókra mi és hogy fog vonatkozni,mert nekünk ritkán van közünk kórházhoz(kivétel persze a dentoalveolárisokat,meg aki a klinikán marad).
Illetve azt fűzném az előttem szólókhóz hogy sztem 3 ok van amiért valaki megcsinál valamit(igaz ez az itthonmaradásra,de tul képp bármire).
1.Belső indíttatásból.
2.Jutalomért(tisztességes bér,megbecsülés,jövő)
3.Mert kényszerítik.

A legolcsóbb megoldás a 3.
És a kormány ezt akarja.Mi medikusok,orvosok sajna kevesek vagyunk hogy bármin is tudjunk változtatni,de meg kell próbálni.
A vezetőkkel azt kell tudatosítani hogy nem ők vannak fölényben.Nekünk van 1-2 nyelvvizsgánk,nekünk van külföldön megbecsülésünk(voltam svéd és németországban gyakorlaton),külföldön szükség van ránk.Ezek a tények,és ez a kiindulási alap.És igen is kínáljnak ők is valamit(normális munkabér,szolgálati lakás,stb.)
Mi meg azon vitázunk hogy százezer vagy százáztízezer,ez nem vitaalap.Ez vicc.
És az említett 3 pontom értelmében ,míg mi együtt nem azt mondjuk egységesen, hogy vagy 200 ezer/hó nincs röghözkötés,zsákfaluban orvosnak +80 000/hó.És ha nem,akkor külföldre megyünk,akkor addig bizony pórázon vezetnek minket.
Nem kell agresszívnak lenni, csak dominálni .
süti beállítások módosítása