Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

A hallgatók a tandíj újragondolását követelik

2007.10.17. 19:40 rezidens

Az a miniszter, aki nem foglalkozik a hallgatók véleményével, akit nem érdekel a leendő értelmiség, csak politikai érdekek mentén lavíroz, az a miniszter mondjon le – követelték a hallgatók a tandíj ellenes demonstráción. Fáklyás tiltakozó menetet szervezett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a tandíj ellen. Az ország több felsőoktatási intézményéből érkező tiltakozók a Margit híd budai hídfőjénél gyülekeztek, majd innen indultak el a az oktatási tárca épülete elé.

Több tucat rendőrautó és motorosrendőr jelent meg a Margit híd budai hídfőjénél, a rend őrei a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) által a tandíj ellen szervezett demonstráció kezdetére érkeztek. Mint ismert, az oktatási tárca nem fogadta el a HÖOK tandíjjal kapcsolatos javaslatait, ezért ahogyan a hallgatók érdekvédelmi szervezete ígérte, tiltakozó demonstrációt tartanak szerda este a tandíj ellen. Eredetileg este hét órakor indult volna a fáklyás felvonulás a Margit hídon át az OKM épületéig, ám végül háromnegyed nyolc körül indult a menet.

19:30
A Margit híd budai hidfőjénél egyelőre elég kevés diák jelent meg, mindössze néhány százan lehetnek. A tömegben egyetlen transzparenst feszítettek ki, a Budapesti Műszaki Főiskola tandíjellenes molinóját- tájékoztatott az MNO helyszíni tudósítója.

A rendezvényt a rendőrség nagy erőkkel biztosítja, elsősorban a forgalomirányítás miatt, ám nem hiányzik a szokásos kamerás mikrobusz sem.

Az eseményt nem csak a rendőrök, hanem a média is nagy figyelemmel kíséri.
19:43
Mintegy háromnegyed órás késéssel elindult végre a hallgatók fáklyás menete a Margit hídon át a Szalay utcába, az oktatási tárca épületéhez. Az időközben mintegy ezerötszáz fősre nőtt tömeg égő fáklyákat tart a kezében, lassan erős rendőri biztosítással vonul a hídon. A Margit híd Pest felé vezető oldalán csak az egyik sávban haladhatnak az autók, a másik sávot a felvonulók használják. A hallgatók egyelőre csendben, mindenféle rigmusok kiabálása nélkül haladnak.
20:18
Hamarosan az OKM épületéhez ér a HÖOK által a tandíj ellen tervezett fáklyás menet, amelyen jelenleg mintegy két-háromezer fő vesz részt. Menet közben a hallgatók demonstrációjához csatlakozott néhány, a Kossuth térről ismert tüntető is, velük a demonstráció szervezői a nemzeti színű zászlókat elrakatták, csak a fáklyát engedélyezték.

Miskolczi Norbert a HÖOK elnöke az MNO-nak azt mondta, hogy elégedett a résztvevők létszámával. A késői időpont ellenére is sokan eljöttek, még vidéki egyetemekről is – mondta. (A hídon egyébként az egyik szórakozóhely szórólapjait osztogatták, amelyen a ma esti bulira invitálták a hallgatókat. A bulit „a felsőoktatás reformja” jegyében hirdeti a szórakozóhely.)

A HÖOK elnöke nem kívánta elárulni, milyen lépéseket terveznek még a továbbiakban, annyit mondott: tavaszig még sok meglepetés van a tarsolyukban. Csütörtökön egyébként újra egyeztetnek a tárcával, de a hallgatók már nem nagyon hisznek ezekben a megbeszélésekben.

Miskolczi Norbert azt is elmondta, hogy hivatalosan nem vesznek majd részt a Fidesz-KDNP aláírásgyűjtő akciójában, de szerinte nagyon sok diák is aláírja majd a tandíj eltörlésére vonatkozó aláírásgyűjtő ívet.

A tömeg eleje időközben megérkezett a minisztérium épülete elé, ahol egy teherautóra állított színpadról beszélnek majd a szónokok.

20:58
Az oktatási tárca Szalay utcai épülete előtt teljesen megtöltötték a teret a tandíj ellen fáklyákkal demonstráló hallgatók. A felállított színpadról előbb a HÖOK budapesti regionális elnöke köszöntötte a megjelent egyetemeket és hallgatóikat sorban. Ezután egy Pilinszky-vers következett, majd Miskolczi Norbert, a szervezet elnöke szólt a tömeghez.

Miskolczi úgy kezdte: „Ha én lennék Hiller István, és végignéznék ezen az elszánt tömegen, akkor azt mondanám, nem lesz tandíj. De ő ezt már mondta. Hazudott!” A HÖOK elnöke szerint azért jöttek össze, hogy meggyőzzék a döntéshozókat arról, hogy az általuk átgondolatlanul bevezetett tandíj társadalmi katasztrófához vezet. A mai fiatalok – folytatta, nem akarnak olyan országban élni, ahol a felsőoktatás a gazdagok kiváltsága, élhető, minőségi felsőoktatást akarnak. Ha elveszik a jövő értelmiségétől a tanulás lehetőségét, akkor az országnak sem lesz jövője – jelentette ki Miskolczi.

A HÖOK nem akar tandíjat, mert az szerintük nem más, mint hallgatói adó, s nem számít más, csak a bevétel. A tandíj a HÖOK szerint mindenkit büntet. A hallgatók már egy éve elküldték alternatív javaslataikat a tandíjjal, és a felsőoktatási reformmal kapcsolatban, ám szerintük a jelenlegi miniszter egy év alatt sem tudta megérteni javaslataik alapelveit, ezért a HÖOK lemondásra szólítja fel Hiller Istvánt. A HÖOK követeli, hogy a Felsőoktatási Kerekasztal vegye napirendre a tandíj kérdését is. A HÖOK elnöke zárszóként arra kérte a jelenlevőket és az ország felsőoktatási intézményeiben tanulókat, hogy élve alkotmányos jogukkal, menjenek el a tandíjjal kapcsolatos népszavazásra, és szavazzanak szívük szerint.

A HÖOK elnöke azt ígérte, soha nem adják fel a tandíj ellenes tevékenységüket.

A demonstráció a Szózat eléneklésével, mécsesek gyújtásával rendben véget ért.

Szólj hozzá!

Címkék: hír magyarnemzet

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr9200057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása