Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

Most még nem, csak jövőre száll ki az állam a rezidens-képzésből?

2007.03.21. 13:42 rezidens

Az átalakításra azért van szükség, mert egy felmérés szerint a 38 orvosi szakmából 17-ben orvoshiány van - mondta az egészségügyi tárca államtitkára.

Az Egészségügyi Minisztérium elvetette a tervet, hogy már az idén megváltoztatja a friss diplomás orvosok szakorvos-képzésének állami feltételeit és finanszírozását. A jelenlegi rendszert mindenképpen felül kell vizsgálni, mert az állam nem költhet az orvosi munkanélküliség újratermelésére. Változtatások leghamarabb 2008-ban lehetnek a képzésben - mondta Horváth Ágnes az egészségügyi tárca államtitkára, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szerdai ülésén.

A testület azért tűzte napirendjére a rezidens-képzés átalakításának kérdéseit, mert a minisztérium korábban egy olyan tervezetet készített elő, amely a jelenlegi állami finanszírozás helyett csak azoknak a friss diplomás orvosoknak támogatta volna a képzését, akik hiányszakmát választanak hivatásul.

Jelenleg semmilyen garancia nincs arra, hogy a szakorvos-képzés után az orvosok el tudnak helyezkedni abban a szakmában, amelyet választottak - mondta Horváth Ágnes a bizottság ülésén. Egy felmérés szerint a 38 orvosi szakmából 17-ben orvoshiány van, ezek felé kellene orientálni a friss diplomásokat. A rezidens-képzés átalakításának új tervezete előtt a minisztérium egyeztetésre, konszenzusra törekszik az érintettekkel - tette hozzá.

Ezt a konzultációt kérte az egészségügyi minisztertől az ülésen jelen lévő Papp Magor, a négy magyar orvosi egyetem hallgatóinak képviseletében. Ezen kívül kérte azt is, hogy úgy alakítsák át a képzési rendszert, hogy az orvosi egyetemekre felvételizők már tisztába lehessenek a lehetőségeikkel. Az orvosegyetemisták szerint nem elfogadható, hogy a diákok több éve abban a tudatban kezdték meg egyetemi tanulmányaikat, hogy állami segítséget kapnak a képzésükhöz, közben viszont a kormány teljesen megváltoztatja a szakorvossá válás feltételeit.

A bizottság döntött arról, hogy május 16-án az orvosi utánpótlás kérdésének valamennyi érintettjével nyílt napot rendeznek. Kökény Mihály a bizottság elnöke kérte, hogy a kormány csak ezután alakítsa ki a rezidens-képzés új koncepcióját.

Híradó (http://www.hirado.hu/cikk.php?id=192607)

Szólj hozzá!

Címkék: híradó hír

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr4949425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása