Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

Már az államtitkárnál van a 3600 rezidens aláírása

2007.03.14. 16:28 rezidens

Sűrű napja volt az egészségügyi minisztérium államtitkárának. Horváth Ágnes délelőtt a Lombikbaba Alapítvány nyílt levelét vette át, délután pedig a 3600 orvostanhallgató aláírását, amit 5 nap alatt gyűjtöttek össze.

A hallgatók az ellen tiltakoznak, hogy az 1000-1200 végzős közül csak 300 rezidens képzését támogatná az állam, azokét, akik olyan hiányszakmát választanak, mint például a patológusé, vagy az altatóorvosé. A hallgatók szóvivője rámutatott: a kivonás az egész egészségügyi rendszert labilissá teszi, hiszen a szakemberek utánpótlása kerül veszélybe.

- Úgy gondoljuk, a szakemberek dolga eldönteni, hogy mikor milyen orvosokra van szükség. Az belátható, hogy minden szakterületen utánpótlásra van szükség. Azt azonban nem tudjuk elfogadni az általunk tudott friss tervezetnek megfelelően, hogy 130-ról - teszem azt – 36-ra lecsökkentik a belgyógyászok számát. Belátható, hogy abban az esetben, ha ezt megteszik, nem lesz belgyógyász szakember– nyilatkozta Papp Magor, az orvosi egyetemek hallgatói önkormányzatainak szóvivője.

Ebben az évben még biztos, hogy nem csökken a szakorvosképzés állami támogatása, és a tárca mielőtt változtatna a jelenlegi rendszeren kész tárgyalni erről az érintettekkel – reagált Horváth Ágnes egészségügyi államtitkár a 4 magyar orvosegyetem képviselőinek. Mindezt Molnár Lajos egészségügyi miniszter levele is megerősítette, amelyet az államtitkár adott át az orvostanhallgatóknak.

"A jelenlegi szisztéma hibája, hogy ugyan 2 év állami garanciát nyújt a rezidens munkabérét, valamint képzési költségeit illetően, de tartós foglalkoztatást, hosszútávra garantált munkahelyet nem biztosít. Az új szabályozás kidolgozása során a közeljövőben a rezidens és hallgatói szervezetek képviselőivel tárgyalóasztalhoz fogunk ülni, annak érdekében, hogy közösen sikerüljön a fiatal orvosoknak megfelelő egzisztenciát biztosítani" - áll Molnár Lajos hallgatóknak írt levelében.

Az orvostanhallgatók szóvivője sikernek értékelte, hogy a minisztérium elállt korábbi tervétől. Papp Magor elmondta: az egyeztetéseken szeretnék elérni, hogy jövőre se változzanak a támogatási keretszámok. Hiszen a finanszírozásból kimaradó végzősök, akik abban a tudatban kezdték el 5-6 éve az egyetemet, hogy a pályakezdésnél segítséget kapnak majd, és az évek során csak tankönyvekre több százezer forintot költöttek, szinte esélyük se lesz az elhelyezkedésre. Ráadásul azzal, hogy csak a hiányszakmák rezidensképzését támogatná a minisztérium, más szakmákét viszont nem, hosszútávon azt érik el, hogy ez utóbbiak válnak hiányszakmává - tette hozzá a szóvivő.

A jelenlegi szabályozás szerint, ha egy orvostanhallgató elvégezte az egyetemet és elhelyezkedett egy egészségügyi intézménynél még 26 hónapig az állam fizette a szakorvosi képzését illetve a bérköltségét. Ez egy kezdő orvosra vetítve havi 300-330 ezer forint.

VIDEÓ (http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=2950)

hírTV, Független Hírügynökség (http://www.hirtv.hu/?tPath=/belfold&article_id=145060)

Szólj hozzá!

Címkék: hírtv videó hír

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr5746790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása