Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

Tiltakozás a rezidensképzés átalakítása miatt

2007.03.08. 07:00 rezidens

Több ezer hallgató gyűlt össze Budapesten a Semmelweis Egyetem elméleti tömbjében arra a fórumra, amelyen tiltakozni kívántak a rezidensképzés tervezett átalakítása miatt. A rendezvényre meghívták az egészségügyi minisztert, de ő nem jött el és helyettest sem küldött a kormány képviseletére.

A döntéshozókat Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke képviselte. A politikus kijelentette, hogy nem a tárcát képviseli, ennek ellenére szeretné elmondani, hogy tudomása szerint 2007-ben nem változik meg a szakorvosképzési rendszer. De ez nem jelenti azt, hogy 2008. szeptemberétől minden marad a régiben.

Mint arról már beszámoltunk, a kabinet a jövőben csak a hiányszakmákat támogatná, egyébként a szakorvosképzési költségeket az intézményeknek vagy a rezidenseknek kellene állniuk. Jelenleg 2200-an vesznek részt ilyen képzésben. Aki az orvosi egyetem után nem vesz részt a szakorvosképzésben, abból nem lehet önállóan gyógyító orvos.

A fórumon valamennyi orvosi egyetem, így Budapestről Karádi István dékán, a pécsi egyetemről Németh Péter, a szegedi egyetemről Hajnal Ferenc, a debreceniről Parragh György dékán részt vett. Meghívott vendégként a Magyar Orvosi Kamara elnöke is jelen volt. A dékánok nem értették, hogy az állam miért akarja nélkülük megváltoztatni ezt a bevált képzési rendszert, közölték azt is, hogy a célra a jelenleg rendelkezésre álló 8 milliárd forint sem elég. Hajnal Ferenc, a szegedi egyetem dékánja szerint ezt a mértéket a tárca 50 százaléknál is kisebb összegre csökkentené. Hozzátette: ő részt vesz abban a bizottságban, amely a szakorvosképzés átalakításáról szóló szakmai javaslatokat előkészíti, és csak annyit állíthat biztosan, hogy az idén végzett általános orvosok számára még lesz rezidenskeret. De ugyanez már nem mondható el a fogorvosokról és a gyógyszerészekről.

Parragh György debreceni dékán szerint a rezidensképzésből kivont pénz minőségromláshoz vezet. Az orvosképzés piacképes, eladható tevékenység. Ám az állami támogatás most sem elég.

Az orvosi kamara elnöke, Éger István szerint a magyar orvostanhallgató magyar nyelven, magyar kórházakban szeretné megkeresni a kenyerét. De a jelen körülmények inkább arra sarkallják, hogy másutt keresse a boldogulását. Közölte: a magyar orvosképzés eladható, de a magyar orvos nem eladó.

Takács Péter, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint sajnálatos, hogy a szaktárca nem adja meg azt a tiszteletet az orvosjelölteknek, ami nekik jár, hiszen most sem jöttek el a szakmai fórumra, hogy válaszoljanak kérdéseikre. A fiatal szakorvos néhány adatot idézett a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Intézete és a Magyar Rezidens Szövetség közös felméréséből: így a szakorvosjelöltek 60-70 százalékának szándékában áll külföldön elhelyezkedni, és 10 százalékuk aktívan keresi is az elhelyezkedés lehetőségeit.

Papp Magor, a Hallgatói Önkormányzat vezetője szerint segélykiáltásnak szánták ezt a fórumot. Bejelentette: már egy hete aláírásgyűjtést folytatnak az orvoskarok hallgatói körében a rezidensképzés szervezett átalakítása miatt. Az akcióval azt szeretnék elérni, hogy a kormány tervei megváltozzanak, és ne vegyék el a szakorvosképzés állami támogatását.

Népszabadság (http://www.nol.hu/cikk/438120/)

10 komment

Címkék: népszabadság hír

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr5444235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akkor most hogy?? 2007.03.08. 12:28:17

Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke tudomása szerint 2007-ben nem változik meg a szakorvosképzési rendszer.


Hajnal Ferenc, a szegedi egyetem dékánja szerint : ő részt vesz abban a bizottságban, amely a szakorvosképzés átalakításáról szóló szakmai javaslatokat előkészíti, és csak annyit állíthat biztosan, hogy az idén végzett általános orvosok számára még lesz rezidenskeret. De ugyanez már nem mondható el a fogorvosokról és a gyógyszerészekről.

Akkor most mi is lesz pontosan a most végzős fogorvosokkal????

tetrahid · http://tetrahid.blogspot.com/ 2007.03.08. 13:32:14

Én is ott voltam, és szintúgy született egy szubjektívebb élménybeszámoló az esetről.

tetrahid.blogspot.com/2007/03/vitafrum-rezidenskpzsrl.html

Batka 2007.03.08. 15:02:22

Na, nem csalódtam Molnár Lajosban és az eü. minisztériumban. Annak azért örülök, hogy ilyen sok embert érdekelt a tegnapi dolog, de az a meglátásom, hogy a hallgatók tiltakozása semmit nem ér, mint ahogy semmit nem ért az orvosok háborgása a vizitdíj miatt, a kötelező kamarai tagság megszűntetése miatt, vagy a lakossági tüntetések a kórházbezárások ellen.

Így legalább olyan illúziója van az embernek, hogy mindent megtett, amit lehetett....

tetrahid · http://tetrahid.blogspot.com 2007.03.08. 15:16:47

Batka:

bár én nem vagyok orvostanhallgató, de a páromnak - aki az - azt tanácsoltam, hogy ne hagyják annyiban a dolgot, mert a Kökény által említett 8 milliárd forint évente a rezidensképzésre szemben az egészségügyre jutó 1100 milliárddal, nem sok, megéri tiltakozni és akár még kulturált formában tüntetni is érte. Minél nagyobb hírverést kap a dolog (nyílt levelek, fórumok stb.) annál nagyobb az esélye, hogy a minisztérium módosítja a javaslatot. Sokkal könnyebben változtat a minisztérium az álláspontján, ha látja, hogy nagy a tiltakozás, ugyanakkor a képzésen megspórolt 8 milliárd pedig aránytalanul nem éri meg a hajcihőt nekik. És szerintem egy pillanatig sem szabad engedni, legyen szó hitelről, vagy bármi másról.

tetrahid 2007.03.08. 15:27:03

ja, és itt szeretnék egy kritikát is megfogalmazni a sote hök felé:
miért csak orvosis hallgatók írhatják alá a petíciót?

Apokalipszismost 2007.03.08. 23:00:42

No ezzel tökéletesen egyetértek.
Ezzel csak az "oszd meg, uralkodj" módszert alkalmazzuk magunkon, a minisztériumnak még csak törnie sem kell magát...

velvet · www.zortal.hu 2007.03.09. 15:20:27

Először azt akartuk érzékeltetni, hogy az orvosisok egységesen elutasítják a tervezetet. Másrészt meg nem volt idő nagyobb volumenű aláírásgyűjtést szervezni, hirtelen ennyire futotta az időnkből. Mindenképpen fontosnak tartanám - és szerintem az e gész hök egyetért velem - a szélesebb körű aláírásgyűjtést is. Egyébként sajnos számításba kell vennünk, hogy egy ilyen nehezen érthető, és nem közismert kérdésben, mint a rezidensképzés problémája, elég nehéz lesz széles körű társadalmi támogatást kapni.

Carlitos 2007.03.09. 16:30:32

Én csak annyit jegyeznék meg, hogy túl korán esett le a kő a végzős orvostanhallgatók szívéről...
Az, hogy idén még lesz keret a rezidensképzésre, jövőre viszont biztosan megváltoztatják, azt jelenti, hogy a másodévet már nekik is finanszírozni kell...

Apokalipszismost 2007.03.09. 23:22:12

Szerintem aki egyszer bekerült a rezidensi mángorlóba, végig is megy rajta, de hogy utána mi lesz... Vagyis a most végzősöknek - szerintem - nem kell majd fizetni a rezidensképzésért, ha a következőknek kell is. Talán visszamenőleg nem változtatnak ezen, viszont hogy mi lesz, ha letelik a két év... Nos nem sok jót remélhetünk.
süti beállítások módosítása