Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

"Elképesztő terv": nemcsak a doktorjelölt, az intézmény is fizet a szakvizsgáért

2007.02.27. 16:45 rezidens

A tárca felülvizsgálná a szakorvosképzést. Megszünteti a szakorvosjelöltek állami támogatását az Egészségügyi Minisztérium - értesült a Népszabadság. Az információt lapunknak is megerősítették. A tervek szerint 2008-tól csak a hiányszakmákban állná a képzés költségeit az állam, a többieknél valószínűleg megosztva fizetne a rezidens és az őt foglalkoztató intézmény.

Az Egészségügyi Minisztérium gyakorlatilag teljesen átszabná a rezidensképzési rendszert – a Népszabadság. A napilap információját lapunknak többen is megerősítették. A tárca a jövőben megpróbálna különbséget tenni rezidens és rezidens között. Ez azt jelenti, hogy nem minden továbbtanuló költségeit állná 2008-tól az állam.

Hiányszakmák előnyben

A rezidensképzés jelenleg két fázisban működik: hat év orvosi egyetem után két évet mint rezidensek úgynevezett alapképzésben töltenek a jövendőbeli orvosok. Ezután – szakterülettől függően – további három-négy év gyakorlat következik.

Most úgy néz ki, hogy az első két évben a jelölt az egyetemmel áll szerződésben, így a fizetését is onnan kapja. A képzés másik részében a rezidensnek már az adott intézménnyel lesz munkakapcsolata, értelemszerűen a bére is onnan érkezik.

A tárca munkaanyagában azt tervezi, hogy egy ösztönzési rendszer kialakításával a rezidenseket a hiányszakmák felé terelné. Azaz: nagy valószínűséggel 2008-tól teljes egészében már csak a hiányszakmákra jelentkezők költségeit állná az állam.

A tervek szerint nehezebb lenne azoknak a rezidenseknek, akik mégis úgy döntenek: nem hiányszakmára jelentkeznek. Nekik valószínűleg – a felsőoktatási rendszerhez hasonlóan – költségtérítéses képzésre kellene jelentkezniük.

Különbség rezidens és rezidens közt

Úgy tudjuk viszont, hogy a többletköltséget a rezidensnek nem egyedül kellene állnia, az megoszlana közte és az őt később alkalmazó intézmény között. Igaz, információink szerint kettejük közül a nagyobb teher a doktorjelöltre hárulna.

A részletekről azonban egyelőre nincsen döntés. A tárca azt szeretné a módosítással elérni, hogy különbség legyen rezidens és rezidens között, azaz hogy valamiképpen vonzóbbá tegyék a most hiánynak számító szakmákat. (Jelenleg a radiológia, a patológia és az intenzív terápiás altatóorvos ilyen.)

Elképesztőnek tartom a tervet – reagált megkeresésünkre Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Azt mondja: semmilyen hivatalos megkeresést nem kaptak ezzel kapcsolatban, nem hivatalosan azonban már tudott az átalakítási ötletről.

Mint mondja, ha megvalósul a minisztérium javaslata, és visszavonják az állami támogatást, az egész szakorvosképzés veszélybe kerül. "Sem a hallgatóknak, sem az intézményeknek nincsen arra pénze, hogy akár megosztva is, de pluszköltséget vállaljon" – hangsúlyozta.

Hírszerző (http://www.hirszerzo.hu/cikk.php?id=30010)

Szólj hozzá!

Címkék: hír hírszerző

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr7445342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása