Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

Újabb orvosi terv borzolhatja az MSZP idegeit

2007.02.27. 14:33 rezidens

Az Egészségügyi Minisztérium mindenképpen meg akarja változtani a szakorvosi képzést, egy javaslat szerint úgy, hogy a népszerűbb szakok finanszírozását megszüntetnék. Ezzel azonban a hallgatók tiltakozásán kívül az MSZP és a Fidesz szakpolitikusai sem értenek egyet.

Az egészségügyi tárca közölte: felül kívánja vizsgálni az 1999 óta élő gyakorlatot, hogy a rezidensi rendszer alkalmasabb legyen arra, hogy a hiányszakmák utánpótlását a helyi igényekre szabva biztosítsa. Arról még nincs végleges döntés, hogy pontosan milyen formában fogják ezt megvalósítani - közölte a tárca sajtóirodája. A Népszabadság információi szerint viszont készült egy javaslat arról, hogy a szakképzésre jelentkező orvosok közül már csak a hiányszakmát választók oktatását finanszíroznák.

A javaslat szerint, amennyiben egy fiatal orvos sebészként vagy nőgyógyászként akar dolgozni, akkor a szakképzésért akár havi 200 ezer forintot is kellene fizetnie - amellett, hogy gyakorlatként 8 órát dolgozik a kórházban. Ezt a négy általános orvosi kar hallgatóinak nevében az [origo]-nak nyilatkozó Papp Magor képtelenségnek minősítette.

Egyetért Kökény és Mikola

Kökény Mihály MSZP-s képviselő, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke is aggályait hangoztatta. Azt mondta: nem látja indokoltnak, hogy a rezidensképzésre nagyságrendekkel kevesebb pénzt fordítsanak. Mivel a megjelent anyag még nem hivatalos, a bizottság nem kezdett tárgyalni az ügyről, de a képviselő szakmai véleménye szerint a problémára egy másik, valós megoldást kell keresni.

"Maximum olyan javaslatot tudnék elképzelni, ami a meglevő pénzt máshogyan osztaná el az orvosi szakmán belül." (Az MSZP már korábban is bírálta az SZDSZ-es miniszter által vezetett tárca egyes javaslatait, különösen a kórházi ágyak átalakításáról szóló terveket.)

Mikola István, a bizottság Fideszes alelnöke sem ért egyet a jelenlegi javaslattal. A képviselő az MTI-nek elmondta: az orvosokra és a betegekre nézve is súlyos következményei lesznek, ha a kormány megvonja a rezidensek állami támogatását. 

A javaslat csak az elvándorlást növelné a hallgatók szerint

Papp Magor elmondta, hogy az állam így is 9 millió forintot dob ki minden egyes alkalommal, ha egy alapdiplomás orvos külföldre megy rezidensnek. "Számításaink szerint ilyen helyzetben a friss diplomások 80 százaléka inkább külfödre menne továbbtanulni és dolgozni" - jegyezte meg.

Kökény szerint a tárcának azzal is számolnia kell, hogy a gyógyszerek forgalmazásának változásai miatt a továbbiakban nem lesz szükség ilyen sok orvoslátogatóra. Ez azzal járhat, hogy több száz fiatal, csak alapdiplomával rendelkező orvos marad munka nélkül, eddig ugyanis ezt a munkát sokan orvosi diplomával látták el.

Origo (http://www.origo.hu/itthon/20070227kokeny.html)

Szólj hozzá!

Címkék: origo hír

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr142362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása