Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

A végzett orvosokat külföldre kényszerítik?

2007.03.05. 13:05 rezidens

Négy orvosi kar hallgatói hallgatói azt kérik Molnár Lajostól, hogy tárgyaljon velük, mielőtt döntene a támogatások megvonásáról.

Nyílt levélben tiltakoznak az orvostanhallgatók a támogatások megvonása miatt. A tervek szerint a minisztérium jövő évtől csak a hiányszakmákban támogatja a szakorvosok képzését, vagyis az úgynevezett rezidensi időszakot. Az egyetemisták szerint emiatt tömegesen elhagyhatják az orvosi pályát a frissen végzettek. A négy magyarországi orvosi kar hallgatói azt kérik Molnár Lajostól, hogy tárgyaljon velük, mielőtt döntene a támogatások megvonásáról.

Jelenleg 330 ezer forintba kerül havonta egy szakorvos képzése a rezidensi időszak két éve alatt. A hiányszakmák kivételével ennek felét kellene a szakvizsgázóknak fizetniük a többit az őket foglalkoztató intézmény állná. Csakhogy a rezidensek ezalatt dolgoznak az osztályokon ugyanúgy, mint szakvizsgázott kollégáik.

A szegedi egyetem orvosi centrumának vezetője azt mondja, szerencsétlen időszakban változtatna a rendszeren a minisztérium, mert az ágyszám-csökkentéssel most sok szakorvos kerül az utcára, a képzés támogatásának elvonásával a jövő szakorvosait bizonytalanítják el.

A diákok közül sokan már most azon gondolkodnak, hogy nem is itthon lesznek szakorvosok. Többen úgy vélik, ezzel a végzett orvosokat külföldre kényszerítik, illetve Magyarországon a pályaelhagyás mellett teszik le a voksukat, mert ezzel a feltétellel nem tudják vállalni az orvosképzést. A 4 orvoskar hallhatóinak képviselői a tervek szerint szerdán egy kerekasztal-beszélgetésen egyeztetnek a szakminisztériummal és a rezidens központ vezetőjével Budapesten.

VIDEÓ (http://www.hirado.hu/cikk.php?id=188820)

Híradó (http://www.hirado.hu/cikk.php?id=188815)

Szólj hozzá!

Címkék: videó híradó hír

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr4843401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása