Rezidens.hu

Cikkek

Friss hozzászólások

Hírek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sote.hu hírek

Nincs megjeleníthető elem

MedIQ hírek

Nincs megjeleníthető elem

Fejlemények rezidensfronton

2007.12.18. 17:59 rezidens


December 13.-án újra a Minisztériumba hívták az érintett érdekképviseleteket, köztük a négy orvostudományi kar hallgatói Önkormányzatainak az elnökeit, hogy tovább egyeztessünk a szakorvosképzés átalakításáról. Szövegszerűen is rendelkezésünkre bocsátották a szaktárca kormányrendelet-tervezetét, így nekiláthattunk az érdemi munkának. Az eredeti, novemberi elképzelésekhez képest, részben a mi észrevételeink alapján, több kedvező elmozdulás történt, ami az új rendszer kiszámíthatatlansága mellett visszafogott bizakodásra is okot adhat.

A legfontosabb célkitűzésünk továbbra is az, hogy semmilyen formában ne történjen forráskivonás a rendszerből! Hiszen most is a pénzügyi minimumon vagyunk, bármilyen kivonás a szakképzés összeomláshoz vezetne. Legfeljebb a képzést hatékonyabbá tevő átcsoportosításokat tudunk elképzelni. Ennek a teljesülésére van némi remény, bár a keretszámok ismerete nélkül szinte képtelenség megjósolni a várható pénzügyi háttereket...

Dióhéjban a mostani elképzelések:

- A jelenlegi tervezet a törzsképzési időszak legfeljebb 6-12 hónapját finanszírozná állami keretből, a többit a kórházak kellene állják. Ez szerintünk nem elégséges arány, hiszen a jelölt ennél több időt tölt a munkáltatójától távol. Kérésünk, enyhítendő a kórházak terheit, hogy legalább azon időtartamot fizesse az Állam, amikor a jelölt képzési kötelezettségei miatt távol van a munkáltatótól.

- A munkáltató és a jelölt között a teljes szakorvosképzés időtartamára szóló szerződés jönne létre, amelyben mindkét fél vállalja, hogy a képzés idejére a munkaviszonyt fenntartja.

- Újra megjelenik a szövegben a hiányszakmák fogalma. Ehhez a Minisztérium a teljes szakképzés idejére kiemelt, +50%-os bérkeretet tervez biztosítani. Ez azt jelenti, hogy aki ebbe a keretbe kerül bele, az jobban keresne, mint a többi jelölt.

- Másik fontos célkitűzésünk megvalósulni látszik, eszerint a képzési költséget továbbra is az Állam fogja fizetni (ez kb. 70.000 forint/ jelölt/ hó). Ha ez így is marad, akkor ez azt jelentené, hogy nem kell önrészt fizessünk a képzéshez.

Legnagyobb félelmünk továbbra is az, hogy a gazdasági mélyponton lévő kórházak nem fogják tudni fizetni a bér- és járulékköltségeinket, így hiába van szakorvos igényük, erősen kétséges, tudják-e alkalmazni azt a várhatóan 900-1000 jelentkezőt, aki 2008-ban kíván nekilátni a rezidensképzésnek.
Hatástanulmányok hiányában jelenleg átláthatatlan, mennyire lesz életképes az új rendelet. Várhatóan február elejére derül ki, milyen interakciókat vált ki az új szabályozás. Addig az éberségünket megtartva igyekszünk a tárgyalóasztal mellett dolgozni. További lépéseket csak ezt követően érdemes tegyünk, a végeredmény függvényében.


Papp Magor

16 komment

Címkék: hír

A bejegyzés trackback címe:

https://rezidens.blog.hu/api/trackback/id/tr16268415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.E. 2007.12.20. 15:09:07

Tyűűűű! Nem gondoltam volna, hogy lesz ránk idejük a nagy biztosítási törvény lázában égve... :) Mostanában úgyis mindent megszűntetnek, bezárnak, leépítenek.. Miért nem teszik ezt a rezindesi rendszerrel? Ha úgyis felét-negyedét akarják csak finanszírozni, minek egyáltalán finanszírozni? Úgysem működik jól a rezindesi rendszer. Nekem nem tetszik ez a hiányszakmát választók több fizetést kapnak. Szerintem nem fair. Amíg ugyanannyit tud, mint a nem hiányszakmát választó, miért kellene többet keresnie? Kérdés: a szerződéses időszakba a törzsképzési időszak is beletartozna? Magornak köszönöm mindenki nevében a tájékoztatást!

menomano 2007.12.20. 20:09:10

Toroljek le ezt a kurva rezidens rendszert .Meg nagyobb szart fog kavarni mint eddig , hiszen ebben az evben is sok doki nem kerult be a rezidens rendszerbe , hat meg 2008-ban.10 ember fog egy helyert kuzdeni ?Hogy kepzelitek?Mindenkinek helyet kell biztositani aki elvegezte az orvosi egyetemet.1 ember egy rezidenshely.Nincs felveteli .Menjetek az anyatokba ezzel a szarrral.

outlaw 2007.12.20. 20:36:38

Nem 900 vagy 1000 jelentkezo , hanem annal sokkal tobb , nem szamitod az elozo eveket Magor, es azokat akik nem kerultek be?
Ne csak az adott evben vegzettek szamat kell tekintetbe venni.

Batka 2007.12.21. 00:07:32

Nincs értelme többet fizetni a hiányszakmáknak. Nem tűnt fel senkinek, hogy beteltek a meghírdetett rezidenshelyek?

Biztosítsanak minden jelentkezőnek rezidens helyet, vagy töröljék el az egész rezidensrendszert. Érdekes, a németek jól megvannak nélküle.

Annyira eszetlen ez az egész. Minek képeznek annyi pélyaelhagyó orvost????
A mostani Orvostovábbképző Szemlében 2 olyan hírdetés is volt, amiben Németországba kerestek orvosokat, az egyik hírdetésben szakvizsga nélkülieket is. Aki elmegy, az nagy valószínűséggel már nem fog visszajönni. Ez a cél???

MAGOR 2007.12.21. 13:51:41

Értem az indulataitokat. Néha nem könnyű higgadtak maradjunk akkor, amikor kísérleti nyulaknak érezzük magunkat...
Őszintén szólva fogalmam sincs, mint ahogy szerintem senki másnak sincs fogalma a rendelet előkészítői közül, hogy mi lesz a tényleges hatása az átalakításnak. A bizonytalanság továbbra is nagy. Viszont az tény, hogyha megússzuk a forráskivonást, akkor azért reménytelibb marad a helyzetünk...

Ami a 900-1000 főt illeti:
2008-ban kb. 800 végzőssel számolunk. Ehhez adódik hozzá az a közel 200 idén végzett, aki kimaradt a rendszerből. Így jött ki az általunk kalkulált szám...

Ami a hiányszakmás helyeket illeti:
Sajnos 2007-ben a látszat ellenére nem lett feltöltve minden rezidenshely... persze nem elsősorban a budapesti régióban...
Abban nem látok kivetnivalót, ha valaki jobban jár, mint eddig. Ha a végzettek harmada el tud rugaszkodni a nullpontról, az jó mindannyiunknak. Ha a többieknek sem lesz rosszabb, akkor nem lehet célunk, hogy a "fair play" jegyében megdöglesszük a szomszéd tehenét is. Mindenki mérlegelhet, hogy a +50% fizetésért elmegy-e az adott szakterületre vagy sem. Versenyegyenlőség van, bárki megteheti. Legaláb egyes szegmensekben elindulhatnak a bérek fölfelé, oda, ahol természetszerűleg az összes bérnek lennie kellene. Kérlek titeket, ne sajnáljuk ezt egymástól... Ez olyan plusz dinamikákat indíthat be, ami egyes szakterületeket valóban megvédhet a kihalástól. És leszögezném azt is, hogy az alternatívaként ma nem áll fent, hogy mindenkinek 16,7%-kal emeljük meg a bérét. Nem tudom értitek-e mire gondolok...

Batka 2007.12.21. 14:58:44

Lehet, hogy igazad van, Magor, én csak a budapesti rezidenshelyekről tudok bármit is.
A kérdés, hogy mik lesznek a hiányszakmák. Mi alapján döntik el? Szerintem értelmesebb lenne, ha az alapján döntenének, hogy mely szakok nem lettek betöltve a rezidensfelvételin, s ne az alapján határozzák meg, hogy az országban milyen orvosból van hiány.
Bár az igazat megvallva, nekem fontosabb az, hogy bekerüljek a rezidensképzésbe, mint az, hogy mennyi lesz a fizetésem.

george 2007.12.21. 16:54:17

Jo lett volna tudni ezekrol a rezidens helyekrol.Nem tudom , hogy hol hirdetik oket es mikor , semmi tajekoztatas nincs rola.Tudnek rola ha akarnanak minket tajekoztatni a lehetosegekrol , de ugy nez ki , nem akarnak.A baj a felvetelin van , mert meg vagy pecsetelve a jegyeid alapjan.Nem mindenki kerult be a rezidens rendszerbe , amit nem ertek , miert kell kiiktatni par szaz orvost , mert nincs eleg hely.Ok mit csinaljanak,minek hagytak oket elvegezni az egyetemet , ha utana nem torodnek veluk, es palyat kell valtaniuk.Es allitolag keves az orvos.Vannak olyan orvosok akik mar 3eve dolgoznak egy szakteruleten ,de nem akarjak oket felvenni rezidensnek.Na ezekkel meg mi lesz.Orokke altalanos orvosok maradnak?

S.E 2007.12.21. 18:37:41

Én nem sajnálom senkitől a pénzt, de azért azt se felejtsük el, hogy a mostani rezdensi fizetés éppen elég egy ember önálló életéhez. Aki hiányszakmát választ, az gondolkodhat családalapításon, a többiek meg válasszanak maguknak párként mondjuk egy herceget, hercegnőt, szultánt, emírt..... esetleg lottózzanak! Elképzelem a rezidens felvételit, amikor megkérdezik a jelentkezőt, hogy mióta érdekli adott szakterület, mire ő: mióta sokat lehet vele keresni! Ettől még nem lesz több kedve hozzá, sem türelme adott betegekhez...etc Az általános orvos meg hasznos dolog, ha van gyakorlata, mert nem kell neki annyit fizetni, mint egy szakorvosnak. Ez is a spórolás egy fajtája.... A pénz sokmindenre jó, de én nem szeretném/fogom eladni magam ennek a rendszernek!

george 2007.12.21. 18:51:20

Szornyu ez a szituacio,nem tudom mit csinaljak , senki sem akar allast ajanlani.Hallotam , hogy egyesek otthon ulnek jobb idoszakra varva , masok babysitterkednek , egyesek noverkent dolgoznak.De ez nem egy orvosi diplomas embernek valo helyzet.Biztositani kellene , hogy azok akik mar tobb eve dolgoznak az adott szakon ,de nem vetek fel oket a rezidensrendszerbe azokat ne kenyszeritsek arra , hogy felvetelizzen a rezidensrendszerbe , es csakis ezaltal lehessen szakorvos , mert o mar tobbet tud mint egy kezdo rezidens.Biztositani kellene mas utat is , hogy valaki onkoltsegi alapon elvegezhesse a rezidenskepzest vagy azt ami a szakorvossa valashoz szukseges.Most hagyjam el a palyat , mert nem tudnak vagy akarnak (keves a hozott pontom nekik) felvenni a rezidensrendszerbe , korhazba? Miert nem rugtak ki az egyetem elejen , akkor mast valasztottam volna , es igy jobb lett volna mindenkinek.Kar volt elvegezni az orvosit.

cs 2007.12.28. 14:43:51

Lassan én is 2 éve dolgozom általános orvosként, 2x próbálkoztam a rezibe bejutni... sikertelenül. Kevés a meghirdetett hely, sok a végzős, az a kevés hely éppen tűz körül melegedőknek elég. Mi barmok meg huzzuk az igát, ügyelet-ügyelet hátán,(apró pénzért) korházban levő orvoshiány miatt, de még a rezidensképzésbe nem sikerült magad bekönyörögni. Hogy is van akkor ezzel az orvoshiánnyal ????

menomano 2008.01.04. 22:51:44

Minek vettek fel annyi embert(380-at?) 2007-ben orvosira , ha még a végzettekkel se tudnak mit csinalni? Nem orvoshiány van , hanem túl sok az orvos ezek szerint.Nem kéne annyi orvost képezni.

outlaw 2008.01.07. 13:57:35

Ha önköltséges , akkor minek keretszám, felvételi?

zvab 2008.01.13. 15:46:31

Tűrhetetlen ez a helyzet ami most van! Nagyon sok orvos nem került be a rezidens rendszerbe és nincs biztosíték arra vonatkozóan, hogy jövőre bekerül! Nagyon kevés a meghirdetett hely, orvos pedig kellene. Ja és a határon túli magyarok meg foglalják előlünk a helyeket! Ez sem fair!El kellene törölni ezt a szar rezidens rendszert és mindenki menne oda egyetem után ahova szeretne és szakviszgáig ott is maradna! Mindenkinek ez lenne a legjobb!

nemkicsit 2008.01.19. 22:17:36

A rezidensi rendszerhez nem ragaszkodom, 8évvel ezelőtt is megvolt valahogy a rendszer, és sikeresen szakvizsgázott mindenki, aki akart. De annak valóban semmi értelme, hogy 12 millió forintért orvosokat képezzenek ( és akkor ugye nem számítottuk a családok egyéni erőfeszítéseit, hogy a gyerek tanuljon, sem az egyetem mellett dolgozókat), akik aztán feladni kényszerülnek azt, amiért keményen megdolgoztak. A hiányszakmákat töltsék fel, és fizessék meg őket, mert nem véletlenül nem megy oda senki. Kapott már pathologus valaha hálapénzt? Márpedig tudjuk, hogy egy orvos akkor keres jól, ha a betegeitől kap valamit, mégha ez olykor megalázó is. Arról nem is beszélve, hogy akárkitől megintcsak nem fogad el pénzt az ember, főleg nem kér!!! (Én keményen szankcionálnám, de ez már kérdés.) A hozott pontoknak pedig kevesebb jelentőséget kéne tulajdonítani. Nem a jegyeitől lesz vki jó orvos! Hanem attól, amit tud! Ha vki pedig évek óta dolgozik egy szakterületen és jó benne, mondjuk 5év után illene automatikusan felvenni rezidensnek, mert bár sokat tud, de a jegyeit már nem változtathatja meg! És ha elcseszted az első két éved, akkor már esélyed se lehet , hogy azt csináld, amire feltetted az egész életed? A nagyobb fizetésről is lemondanák, csak becsüljék már meg az orvosokat!!!

svonk 2008.01.29. 17:58:49

Kicsit lehangolo ez a blog. Tegnap eldontottem, hogy hazamegyek kulfoldi szamuzetesembol es elkezdek rezidenskedni, de most egy kicsit megingtam.Ket eve is mar ezekrol folyt a vita. Ennek mar sosem lesz vege?
süti beállítások módosítása